Macron heeft niet gekozen voor toegevingen maar voor harde repressie

Sinds het begin van de opstand van de gele hesjes had Macron zich in een tergend stilzwijgen gehuld, maar maandagavond was het dan zo ver: de natie zou toegesproken worden. Klokslag om acht uur zaten alle Fransen voor de schermen gekluisterd. Ja, alle Fransen, of toch echt bijna alle Fransen. Want de toespraak van Macron had meer kijkers dan de laatste wereldbekerfinale die de Fransen speelden. Het zegt iets over hoe groot en wijd gedragen deze crisis is.

De vraag blijft of Macron dat zelf wel beseft. Dertien minuten lang sprak hij de Fransen toe. Betrekkelijk weinig. En van die dertien minuten was ruim de helft volgestouwd met een nogal gezwollen retoriek.

Macron probeerde uit te leggen dat hij het lijden van de Fransen begreep, dat sommige van zijn maatregelen mensen onterecht hard getroffen hadden en dat hij misschien niet altijd op een correcte manier gecommuniceerd had. Hij portetteerde zichzelf als de eerste dienaar van het Franse volk wiens soevereiniteit hij erkende door te benadrukken dat zijn legitimiteit van het volk komt.

– Lees verder bij de bron, De Wereld Morgen.