Taliban eisen aanslag in Kaboel op

De Taliban hebben de aanslag op het Groene Dorp in Kaboel opgeëist. Een zelfmoordterrorist blies gisteren in de Afghaanse hoofdstad een tractor vol explosieven op. Daarbij kwamen tenminste 16 burgers om het leven.

De aanslag was gericht tegen het Groene Dorp, waar veel buitenlandse organisaties hun hoofdkwartier hebben. Woedende Afghanen, wiens woningen bij de explosie verwoest werden, klommen over de muur en zetten een deel van het gebied in de hens. Het Groene Dorp is regelmatig het doelwit van aanslagen en omwonenden zijn de doden en de verwoestingen spuugzat.

Op zich komen aanslagen in Kaboel met treurige regelmaat voor –  twee geleden kwamen bij een aanslag van ISIS op een bruiloft nog 63 mensen om het leven – maar deze aanslag kwam  als een verrassing. Ze kwam enkele uren nadat de Taliban en de VS aankondigden een akkoord te hebben gesloten over de terugtrekking van (een deel van de) Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van de Taliban moet de aanslag gezien worden als een signaal: “we understand that peace talks are going on … but they must also understand that we are not weak and if we enter into talks … we enter from a strong position”.