Trump toont in verkiezingsjaar ijzeren vuist tegen illegale immigranten

Ja, Trump moet íets natuurlijk, met die enorme blamage van zijn niet of nauwelijks bestaande muur, waarvoor Mexico beslist niet betaalt en waarvan laatst nog een stuk omver woei ook.

Het keiharde anti-immigratiebeleid van het regime Trump dat door ICE-agenten uitgevoerd moest worden (ICE staat voor Immigration and Customs Enforcement), stuitte in vele steden op verzet – de zogenaamde Sanctuary Cities – en de lokale politie weigerde er immigranten aan ICE-agenten uit te leveren.

Om dit beleid nu toch af te dwingen worden speciale tactische eenheden, die normaal gesproken aan de zuidelijke grens met Mexico fungeren, naar diverse van deze Sanctuary Cities gestuurd, te weten Chicago, New York, San Francisco, Los Angeles, Atlanta, Houston, Boston, New Orleans, Detroit en Newark, N.J.

Dit zijn geen normale politietroepen, maar eenheden die normaal gesproken opereren tegen gevaarlijke criminele groepen. Het betreft onder andere leden van het BORTAC-team, zeg maar de SWAT-eenheid van de zuidelijke grensbewaking, die met grof geweld kunnen optreden. Daarbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van schokgranaten en agenten met sluipschutterscertificaten. En deze para-militaire troepen wil men nu dus in steden inzetten.

Het voornaamste effect zal het nog meer angst aanjagen van immigranten zijn, en nog afgezien van de onmenselijke kant van de inzet van dergelijk zware middelen kan dit averechts werken voor het officiële doel van deze acties, namelijk vergroting van de veiligheid in deze steden.

Leden van het plaatselijke gezag in deze sanctuary cities wijzen erop dat dergelijke zware middelen immigranten zich verder in het verborgene zal doen terugtrekken. De ordehandhaving verliest dan haar zicht op dergelijke gemeenschappen omdat die nog meer dan gewoonlijk elk contact met politie en justitie zullen willen vermijden, waardoor criminaliteit juist vrijer spel krijgt.

Militarisering van de politie, een ander kenmerk van autoritaire samenlevingen. Een nieuwe dag onder het regime Trump.