Nieuws uit het MO en de Maghreb

Het Syrische affiliaat van Al Qaeda, het al-Nusra Front, zou op het punt staan een aantal Libanese gevangenen vrij te laten. Het zou  gaan om christenen, Druzen en soenni’s. De door de jihadisten gevangen genomen sjiiten maken voorlopig weinig kans vrij gelaten te worden. Het al-Nusra Front wil de sjiitische gevangenen gebruiken als pressiemiddel tegen  Hezbollah. Het sjiitische Hezbollah en het al-Nusra Front bevechten elkaar op leven en dood in Syrië. Afgelopen zaterdag liet het Front al vier Libanese soldaten en een politieagent vrij.

Eerder vandaag hebben Koerdische strijders de stad Sulaiman Bek heroverd op ISIS. De jihadisten namen de stad drie maanden geleden in. Sulaiman Bek ligt dichtbij Amerli, een stad die werd belegerd door strijdkrachten van ISIS, totdat het Irakese leger er afgelopen zondag in slaagde het beleg te doorbreken. Een flinke opsteker voor de Irakezen, die tot nu toe hun strijdkrachten vooral hard zagen wegrennen zodra ze een ISIS-strijder in het vizier kregen.

In Yemen demonstreerden tienduizenden sympathisanten van de sjiitische Zaidi-rebellen  tegen de regering van president  Abdrabuh Mansur Had. De betogers eisten het aftreden van de president, een bredere politieke coalitie en het verlagen van de voedsel- en brandstofprijzen. Elders in de stad Sanaa vond een grote tegendemonstratie plaats van aanhangers van de president. De VN heeft de oppositie opgeroepen haar strijd te staken en gedreigd met sancties tegen de opstandelingen in het noorden van het land. In februari 2012 werd sterke man Ali Abdullah Saleh na een langdurige, bloedige opstand verjaagd.  De nieuwe regering heeft de steun van de VN, maar heeft zichzelf  met prijsverhogingen van de eerste levensbehoeften niet populair gemaakt.

In Libië is de Amerikaanse ambassade bezet door leden van Fajr Libya, een islamistische militieAl te veel kwaad kan dat niet, aangezien de Amerikanen om veiligheidsredenen in juli hun personeel  naar Tunesië hebben geëvacueerd. In Tripoli wordt al geruime tijd door de verschillene milities hevig gevochten in wat nog het meest weg heeft van een gangwar.