Saoedi-Arabië verijdelt aanslagen door Al Qaeda

Saoedi-Arabië (SA) heeft 88 mensen opgepakt die ervan worden verdacht aanslagen op doelen in Saoedi-Arabië en mogelijk ook daarbuiten te hebben voorbereid. Drie van de arrestanten komen uit Jemen, de rest heeft de Saoedische nationaliteit.

Volgens een woordvoerder van het Saoedische Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 59 van de arrestanten in het verleden gevangenisstraffen uitgezeten voor identieke vergrijpen.

De relatie van SA met islamistische groepen is het afgelopen decennium sterk verslechterd.  SA is altijd op haar hoede geweest voor groepen die verbonden zijn met Al Qaeda. En met reden, aangezien Al Qaeda er nooit een geheim van heeft gemaakt dat het omverwerpen van het huidige Saoedische regime hoog op de jihadistische agenda staat.  Tussen 2003 en 2006 pleegde Al Qaeda een aantal aanslagen in SA, waarbij in totaal ruim 150 mensen om het leven kwamen.  Deze aanslagen hadden tot gevolg dat Al Qaeda een aantal sponsors uit de Golfstaten kwijtraakte. Sindsdien heeft de organisatie in een opmerkelijke koerswijziging geprobeerd burgerslachtoffers onder de (soennitische) bevolking zoveel mogelijk te voorkomen. De Saoedi’s zijn met name als de dood voor uit Syrië teruggekeerde strijders, die – zo vreest men – de strijd wel eens voort zouden kunnen zetten op vaderlandse bodem.  Op 3 februari j.l. beval de  koning per edict Saoedische strijders in Syrië terug te keren naar SA. Het is maar de vraag of de jihadisten zich veel aan zullen trekken van dit edict. Het lijkt waarschijnlijker dat ze zich door het regime in de steek gelaten zullen voelen.

 

1 gedachte over “Saoedi-Arabië verijdelt aanslagen door Al Qaeda”

  1. En ondertussen lekker geld storten op de rekening van IS samen met Quatar.

    Ze zouden eerst zelf eens moeten ingrijpen voor ze weer bij ons om bommen en straaljagers komen bedelen.

Reacties zijn gesloten.