SP en CU samen op de bres voor godsdienstvrijheid

De EU bereidt richtlijnen voor over de manier waarop Europese diplomaten godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat voor het voetlicht moeten brengen. De SP en de CU speelden een belangrijke rol bij de voorbereiding van de richtlijn.

Voor de richtlijnen, die waarschijnlijk in juni worden goedgekeurd door de EU-ministers, hebben twee Nederlandse Europarlementariërs hard gelobbyd. Peter van Dalen (ChristenUnie) en Dennis de Jong (SP) stelden het concept op, dat nu binnen de Europese Dienst voor Extern Optreden wordt uitgewerkt. (PressEurop)

De coalitie van SP en CU is op het eerste gezicht wat ongewoon. Des te beter dat over verschillen heengestapt kan worden om dit onderdeel van de mensenrechten op de agenda te zetten.

Voor de SP is het van belang om een breed front te vormen tegen aanvallen van rechts-extremisten in Europa, die het vooral op de moslims hebben gemunt. Bij de CU speelt een rol dat de door neoliberalen immer gewenste schaalvergroting – marktwerking voor alles – kleine lokale godsdienstige gemeenschappen in de verdrukking komen.

9 gedachten over “SP en CU samen op de bres voor godsdienstvrijheid”

 1. “kleine lokale godsdienstige gemeenschappen in de verdrukking komen. ”

  Hmm, gezien de ‘ontkerkelijking’ die al enige tijd gaande is, en de zgn. (vervangende) ‘huiskamerdiensten’, gaat dat dus nog leuk worden. Juist door deze ‘huiskamerdiensten’ onstaat er meer sektarisme in Nederland. En dat is toch niet iets wat wenselijk is. Los daarvan, sekten staan er nogal om bekend om juist ‘hun bescherming’ (krachtens wet-/ regelgeving/ richtlijnen en wat al niet meer) te misbruiken.

  En die rechtse rukkertjes zich maar druk maken over een niet bestaande Islamisering. Zou er om kunnen lachen, als het niet zo triest was.

  @1, correct wat je stelt. Echter, het is tevens een balk/ splinter/ oog verhaal. Er zijn nml. nogal wat extremistische ‘gelovigen’ in the land of the free.

  Onlangs is er tevens nog getracht om bij wet vast te leggen, dat ‘men’ in de kerk (!) een vuurwapen zou mogen dragen. Zelfs in het huis van hun christelijke herder, zijn ze blijkbaar paranoïde.

 2. @5: Joke:

  Ja, zou ook graag weten waar die “vervangende huiskamerdiensten” zijn, en dan vooral die tot meer sektarisme leiden.

  Vraag voor @4 dus.

 3. Ik meen dat er o.a. een artikel hierover in de Trouw stond, enige tijd geleden. Kan deze helaas niet 123 terugvinden; Google faalt wel vaker. En dom genoeg heb ik dat artikel niet onder mijn bladwijzers gezet. Verder baseer ik mij op persoonlijke gesprekken met een dominee, wat ik verder hier niet kan aantonen.

  Waar het op neer komt/ kwam is dat de ‘religiositeit’ niet zozeer afneemt, maar de behoefte om deze te ervaren niet meer in de kerk zelf plaatsvindt. In plaats daarvan, organiseren ‘gelijkgestemden’ deze zgn. ‘huiskamerdiensten’ in besloten kring.

  Waarbij er een enorm risico onstaat, m.b.t. een min of meer foutieve intrepetatie van het geschrevene. (Iets wat m.i. nogal “gemakkelijk”gaat, aangezien hetgeen wat men van de kansel predikt, veelal niet strookt met de inter-religieuse discussie/ interpretatie van ‘het woord God’.)

  En daar schuilt het gevaar van/ tot sektarisme.

  Overigens worden er niet alleen binnnen christelijke kringen ‘huiskamerdiensten’ gehouden; die term is nogal breed en hoeft niet perse te leiden tot sektarisme. Mits deze plaastvinden onder begeleiding van iemand (dominee/ priester/ imam) die toch een beetje meer studie heeft verricht naar hetgeen in de bijbel staat, dan iemand die ‘bijbelstudie’ heeft gedaan op bijv. een zondagsschool, jaren terug.

  Daaraan toevoegende dat ik iedere religie/ religieuse stroming als sektarisch zie. Iets wat het m.i. in beginsel ook ís; het aantal volgelingen (bijv.) neemt dat niet weg.

  ps.
  Google bracht me dan weer wel tot een symposium, welke ik helaas heb gemist.
  http://www.ru.nl/sociologie/congres/begin/
  via
  http://religionresearch.org/martijn/2013/05/02/ontkerkelijking/

 4. @7:

  [..][ Verder baseer ik mij op persoonlijke gesprekken met een dominee ][..]

  Oooowwww, jaaa, dán….

 5. Deze huiskamerdiensten die Marc bedoeld bestaan al heel erg lang.
  Ik ben opgegroeid op het platte land en eind jaren 50 woonden er naast ons ( op ca 100 m afstand ) 2 vrijgezelle broers van een goed 60 jaar oud en deze waren lid van de zogenaamde zwarte kousen kerk en deze hielden ook elke zondag avond kerk bij 1 van hun leden thuis.
  Als belhamels van een jaar of 12/13 oud vonden wij het altijd prachtig om dit af te kijken want het begon dan met een soort kerkdienst en nadien kwam de fles op tafel en na enige tijd als ze de hoogte kregen begonnen ze onder het lallen van psalmen met elkaars vrouwen te wippen.
  En deze 2 vrijgezelle broertjes waren hier uiteraard stevast van partij want daar kregen ze de kans om 1 keer in de week ook een keer een wip te maken

Reacties zijn gesloten.