De EU-lidstaten gaan bankgegevens uitwisselen

Alle lidstaten van de Europese Unie (EU) gaan bankgegevens met elkaar uitwisselen om belastingontduiking en -fraude te voorkomen. Oostenrijk en Luxemburg lagen tot nu toe dwars wat betreft de uitwisseling van data over spaartegoeden van buitenlanders. (Elsevier)

Het is nog maar een klein stapje in de strijd tegen belastingontwijking. Het gaat om burgers en die zijn bijvoorbeeld heel mobiel, zoals Gérard Depardieu liet zien. Multinationals die legaal een holding in belastingparadijzen hebben, kunnen hun praktijken nog altijd voortzetten.

3 gedachten over “De EU-lidstaten gaan bankgegevens uitwisselen”

 1. Hoe ver gaat die uitwisseling van gegevens?

  Vandaag is de nieuws uitgekomen dat de Zweedse Belastingdienst achter voormalige directeur Victor Muller (Saab – Spyker) aan zit wegens grote belastingontduiking richting de Antillen.

  Mullers zou o.v.a. een bedrag van minsten 650.000 euro die hem in Zweden gegeven is, naar de Antillen hebben doorgesluisd, op de gebruikelijke manier, om aan de Zweedse belasting te ontkomen.

  In Belastingontduikers Paradiesen (wie zegt dat er geen Paradijs op Aarde is? Wel alleen voor rijke belastingontduikers, hoor!) zitten naar schatting minsten 400 miljarden aan gelden die anders de schuldencrisis in een mum van tijd kunnen doen oplossen.

 2. Men denkt toch niet dat ooit gebeuren gaat ,ja dat van de kleine spaarder of ondernemer die een paar centen opzij heeft gezet uit zicht van de roofelite .Indien men het idee heeft dat er echt iets zou veranderen aangaande belasting ontwijking van multinationals forget it .Gisteren avond was er een docu op canvas hier over ,daar liet men zien dat voor de ontwijking drie zo niet vier bestand delen nodig zijn accountens ,banken en belasting parradijzen .En wanneer men daar iets tegen probeert ,zij wel weer een ander systeem uitvinden .En laten we niet vergeten de groep die daar wereld wijd gebruik van maken zullen nooit en te nimmer toe laten dat daar verandering in komt .

 3. @2 de vries,

  “Men denkt toch niet dat ooit gebeuren gaat.”

  We zijn hier geen fan van kannietisme. Moeilijk te verwezenlijken? Ja. Onmogelijk? Neen!

  Een belangrijke voorwaarde is dat alle Europese landen het eens zijn. Daarom ben ik ook zo’n voorstander van een Europese federatie, zodat veto’s, zoals lange tijd van Luxemburg en Oostenrijk, niet mogelijk zijn en veel sneller acties kunnen worden ondernomen.

  En blijven multinationals hoofdkantoren of holdings in belastingparadijzen aanhouden, dan moeten ze x% extra belasting betalen aan de EU. Eens zien hoe vlot ze hun activiteiten in de belastingparadijzen dan opdoeken.

  Nogmaals, het vereist Europese solidariteit.

Reacties zijn gesloten.