Nationale parlementen kunnen niet op tegen de macht van de EU

Een aantal nationale parlementariërs klaagt over de macht van de EU. De speelruimte van de nationale parlementen wordt steeds kleiner op financieel-economisch gebied.

De financiële crisis in de EU heeft centralisatie van economische en budgetaire macht in Brussel aangemoedigd, terwijl nationale parlementen worstelen om hun rol van democratische waakhond te vervullen.

De kwestie zal woensdag (29 mei) worden belicht wanneer de Europese Commissie gedetailleerde budgetaire aanbevelingen voor de lidstaten publiceert, en mogelijk aan gevoelige gebieden als loonvorming, pensioenleeftijd of uitgaven voor sociale voorzieningen komt. (Engelse tekst: EUobserver)

Tja, speelruimte heroveren voor de nationale parlementen is als vechten tegen de bierkaai. Links dient te vechten in het Europees Parlement.

30 gedachten over “Nationale parlementen kunnen niet op tegen de macht van de EU”

 1. Weg met de EU niks geen links moet vechten in de EU . Die EU is een neoliberale roofriddersunie .
  Opheffen die illegale superstaat!

 2. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY IS NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 3. @4
  dikke kul . Landen die GEEN lid zijn doen het allemaal beter dan wij . Zwitserland, Noorwegen etc.
  De EU maakt ons arm en ontneemt ons onze rechten .

 4. @3 Le Roi,

  Het hangt ervan af wat je met een babbelelement bedoelt. Een parlement is zeker nodig. Ondanks alle bezwaren kan ik geen beter systeem bedenken dan een parlementaire democratie.

  Als je vraagt of ik tevreden ben met het functioneren van het Europees Parlement in de huidige opzet, is het antwoord nee. Het moet de macht krijgen die horen bij een volwaardige democratie en niet half-om-half wat bevoegdheden uitoefenen.

 5. “terwijl nationale parlementen worstelen om hun rol van democratische waakhond te vervullen” 😥 welk parlement , waar in Europa doet dat dan ???

 6. Zelfs de franse MP zegt tegen BRUSSEL dat zij zich niet hebben te bemoeien met de PENSIOEN LEEFTIJD van frankrijk .Dat maakt men in frankrijk zelf wel uit

 7. Denkt iemand nu werkelijk dat deze moloch er is voor onze belangen? Welnee, het is een sterkere greep op de macht voor de corporaties, het kapitaal.
  Overbodig maken die boel, afbreken dat instituut, en niet vanwege nationalistische overwegingen maar, voor wat mij betreft, vanuit Anarchistische.

 8. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 9. @11:

  Kapitaliseren en socialiseren zijn bewegingen zonder eindpunt, een utopie, een droom. Net als streven naar Anarchisme. Een zo groot mogelijke vrijheid, optimale ontwikkelingskansen, met zo mijn mogelijk regels. Verder kan je natuurlijk ook zelf eens wat lezen en daarna praten we verder, want ik vermoed dat je andere redenen hebt dan oprechte belangstelling getuige het ” we” .

  http://www.anarchisme.nl/

 10. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 11. Daar gaan we weer.
  Steeds het utopisch denken van de auteur.
  Zie eens een keer de oorzaak en de oplossing.
  Oorzaak dat Brussel deze macht heeft is dat muntje.

  Oorzaak dat het zo slecht gaat is het financiele systeem.
  Geen enkele monetaire flexibiliteit met de financieel economische crash is een dodelijke cocktail.
  Hollande heeft inmiddels gereageerd.
  Hij wil geen dictaten uit Europa.
  Amerika en Japan lopen tegen het plafond aan met de monetaire verruiming.
  Hun rente begint te stijgen.
  Er is geen houden aan.
  Dit financieel economisch systeem is kapot.
  De reset knop is de enige uitweg.
  Weg pensioenen en spaargeld.
  En laat die neoliberalen in Brussel maar verder gaan op de heilloze weg.
  Ze graven het Europese graf.
  We moeten dit Europese traject bij het grof vuil zetten en opnieuw beginnen.
  Herverdelen van werk en inkomen.
  Banken worden weer nuts bedrijven.
  Een systeem zonder rente.
  En weer goede sociale voorzieningen.
  Dat is wat we nodig hebben.

 12. @11

  List of anarchist communities: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_anarchist_communities

  Dit: http://www.scribd.com/doc/91679/David-Graeber-Fragments-of-an-Anarchist-Anthropology is trouwens ook zeer lezenswaardig.

  Opmerkelijk genoeg steeg de produktiviteit in Catalonië tijdens de anarchistische fase van de Spaanse revolutie (om na de Stalinistische contra-revolutie weer te dalen).

  Dit http://www.peterleeson.com/Better_Off_Stateless.pdf onderzoek naar de economie in het zuiden van Somalië gedurende de periode dat het centraal gezag weg was gevallen, is ook interessant. De economische productiviteit bleek te stijgen en de mate van extreme armoede nam af.

  Een samenleving zonder centraal gezag is daarmee uiteraard nog geen anarchistische samenleving, maar op zijn minst toont het aan dat centraal (overheids)gezag niet onder alle omstandighedem noodzakelijk is om een samenleving te laten functioneren.

  Voor de rest wat @1 zegt: weg met de neoliberale roofridderstaten in Den Haag én Brussel.

 13. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 14. @16:

  Nu heb je genoeg op de man gespeeld lijkt me, voeg zelf maar eens wat inhoudelijks toe.

 15. 1) Van dit links hoef je totaal niets op rekenen. Ze zijn zelf zo neoliberaal als de nete. Kijk maar naar de PvdA en GL. De SP vrees ik ook dat deze weinig ruggengraat heeft als het er op aankomt. Sorry ik zie graag een oplossing over links, maar ik zie het niet gebeuren. Zelf ben ik een PvdD stemmer (enige partij die kritisch is tegenover de groei-economie), maar die zijn eigenlijk te klein voor het Europarlement.

  2) Het Europarlement is een parlement waar ze de tanden uit de bek hebben geramd. Ze hebben eigenlijk vrij weinig te vertellen en krijgen af en toe een aalmoes toegeworpen om over te stemmen.

  De keus is eigenlijk even onsmakelijk als simpel. Je kiest neoliberaal of nationaal. En beide zijn zeer onwenselijk.

 16. @16

  De huidige arbeidsproduktiviteit in Catalonië vergelijken met die gedurende de zomer van ’36 lijkt me onjuist, gezien de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 70 jaar. Productiviteit wordt uiteraard niet alleen bepaald door motivatie van de arbeiders en de wijze waarop de produktie georganiseerd is.

  Moderne anarchistische samenlevingen zijn inderdaad vrijwel uitsluitend ontstaan gedurende periodes dat het centraal gezag tijdelijk wegviel. Toen dat centraal gezag zich had hersteld en probeerde het verloren gebied te heroveren, bleken de libertaire samenlevingen zich daar maar moeilijk tegen te kunnen verdedigen. Dat is inderdaad een treurige lijst: de sovjets, de Makhnavista, Catalonië…. Blijkbaar beschikken libertaire samenlevingen niet over de mogelijkheden zich effectief te verdedigen tegen centraal georganiseerde samenlevingen, of waren de omstandigheden gewoon te ongunstig.

  Ik leef liever in een rechtsstaat cum parlementaire democratie, dan in een feodale samenleving of een slavenhoudersmaatschappij als het klassieke Rome ( niét romantisch wanneer je niet tot de bovenlaag behoorde). Desondanks kan ik wel betere methoden om de maatschappij te organiseren verzinnen.

  Dé vraag waar het anarchisme mee geconfronteerd wordt lijkt me te zijn of een industriële samenleving gecombineerd kan worden met een samenleving die bestaat uit een netwerk van kleinere, zelfbesturende gemeenschappen.

 17. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 18. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 19. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 20. @22

  John Zerzan (http://www.johnzerzan.net/) en andere anarcho-primitivisten zijn het met je eens dat een anarchistische samenleving niet gecombineerd kan worden met een complexe, industriële samenleving.

  De ervaringen in Barcelona lijken juist op het tegendeel te wijzen. Zowel Orwell als Souchy (beiden ooggetuigen) wijzen er op dat ná de collectivisatie, de fabrieken deskundig beheerd werden en de voedselvoorziening buitengewoon efficiënt georganiseerd werd. Mij is geen modern onderzoek bekend dat het tegendeel uitwijst. Het anarchistische experiment in Catalonië is niet ten onder gegaan aan inefficiëntie, maar is op gewelddadige wijze de kop ingedrukt door de Stalinisten.

  Het beschikbare historische materiaal wijst er niet op dat een industriële samenleving niet gecombineerd kan worden met een federalistische ‘bottom up’ structuur.

 21. De EU is een vat met buskruit.

  Ontploft vanzelf.

  Hoef je niets voor te doen.

  Als je van Europa een armenhuis maakt, zal de reactie komen.

  Daar ben ik van overtuigd.

 22. REAGEREN VIA ANONIEME PROXY NIET TOEGESTAAN OP DEZE SITE ZIE DE HUISREGELS.

 23. #0 “centralisatie van economische en budgetaire macht in Brussel”

  Goeie zaak. Stel voor dat ieder EU-land er een ‘zooitje’ van maakt zoals in Griekenland…

 24. @7

  ja en? wij hebben gas, crimineel geld, tweede agrarisch exporteur ter wereld, Rotterdam….en je bent IJsland vergeten .
  Die doen niks en zijn toch schatrijk en weten een bankencrisis in een vingerknip op te lossen .

  De EU is bedoeld voor roofridders niet voor beschaafde mensen .

 25. De FRANSE MP stelt zich te weer tegen de opgelegde regels .Vandaar dat hij samen met merkel opeens een vaste EURO COMMISARIS wil ,wedden dat dat een FRANSMAN word .En je kan er van uit gaan dat je niets meer hoort van enig tegen gas door HOLLANDE .

Reacties zijn gesloten.