Eerste impressies van uitslag Europese verkiezingen in Nederland

Op een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos moeten we ons voor de verkiezingsresultaten baseren. De echte uitslag komt pas op zondag nadat in alle lidstaten is gestemd.

De zetelverdeling volgens de poll is:
D66 – 4;
CDA – 4;
VVD – 3;
PVV – 3;
SP – 3;
PvdA – 3;
GL – 2;
CU/SGP – 2;
50PLUS – 1;
PVDD – 1.

Allereerst felicitaties voor de Partij van de Oude Zeikerds (50+). Ze heeft met haar +4,2% van de stemmen er vooral voor gezorgd dat de PVV fors inlevert (-4,8%).
Jammer genoeg haalt de Partij van de Ezels ook een zetel. Leuk voor hen, maar een verloren eenzame stem in een parlement met 751 plekken.
D66 wint een zetel (misschien twee en gaat er van de PvdA nog één af). Ergens terecht omdat ze tegen het populisme ingaat en een Europese federatie bepleit.

21 gedachten over “Eerste impressies van uitslag Europese verkiezingen in Nederland”

 1. Het overkomt mij bijna nooit dat mijn handen jeuken, als redacteur, een zin te schrappen in een stuk van een ander, omdat de zin mij ergert. Stilistische veranderingen, correctie van kennelijk verkeerd opgeschreven zaken, dat hoort bij redactiewerk. Iets veranderen of weglaten omdat het je ergert, en dat bij iemand die zich niet beweegt in het redactielokaal, gaat ver (daar overleg je en dat gaat in een gemoedelijke sfeer).

  Maar wat moet je er mee, Partij van de Ezels?
  Waarschijnlijk is dit omdat er nogal veel prominente leden, volksvertegenwoordigers, van het in de ogen van de schrijver , inferieure geslacht zijn. Iets anders kan ik er niet van maken.
  Bij dezen als commentaar.

 2. Vind ik het ook net iets te minachtend, mede omdat men beschouwd wilde dieren en specifiek in deze periode wilde ganzen gewoon als vliegende vleesballen.

  We hebben geen enkel respect voor de omgeving die het ontstaan van überhaupt het menselijk mogelijk gemaakt heeft.
  We hebben geen enkel verstand van.
  Een zetel is er een.

 3. De Partij van de Dieren brengt vaak de zinnigere en helderdere standpunten naar voren in de Kamer, naar mijn mening. Ook die motie van vertrouwen, die ze destijds inbracht in het debat met Teeven over Dolmatov om de PvdA trachten kleur te doen bekennen vond ik een vondst, en werkte alleen niet omdat de rest van de Kamer te lafbekkerig was eraan mee te werken.

  Ik ben alleen niet gecharmeerd van het soms stiekem meeliften met de PVV en ook niet van het feit dat ze niet aarzelen om op DDS of TPO te posten. Ik denk dat dat eerder strategische dan ideologische keuzes zijn, maar ik had toch liever dat ze daarvan afzagen.

 4. Wat “Sir”Paul doet intreseert mij bijzonder weinig .. zowel op “muzikaal” als op vegetarisch propagandistisch gebied .. en “Sir” is al helemaal een titel die geen weldenkend mens zou moeten ambieeren De PvdD stemde met een PVV motie mee .. collaborateurs dus , ongeacht hun motivatie om te collaboreren

 5. Ben wel blij dat de PVV is gestraft voor hun wandaden. Maar er zijn er dus nog genoeg die misbruik hebben gemaakt van het door links bevochten kiesrecht. Ze haten linkse hobby’s dan moeten ze consequent zijn en thuisblijven. Of niet naar school gaan (doen ze al weinig) of stoppen naar het WWB loket te stappen (het overgrote deel PVV’ers).

 6. De Partij van de Dieren, tja. Ik ken veel sympathieke mensen die erop stemmen. Sinds de liberalisering van Groen Links heeft zo’n club wel bestaansrecht. Interessante standpunten vaak.
  Maar als je wat beter kijkt, blijken het Zevende Dags Adventisten zijn. WTF. En doei.

 7. @Arnold,

  Verschil van opvatting moet kunnen. Maar de suggestie dat ik een geslacht als inferieur beoordeel, vind ik infaam.

  Nee, ik heb niets met de PVDD. Ik vind de partij een vorm van decadentie. Terwijl er nog zo veel schrijnende ellende in de wereld is, ligt de focus op dieren.

 8. Als er honderd keer hier op gewezen wordt dat de PvdD de enige niet-decadente partij in het Nederlandse parlement is, de enige die er op wijst dat denken dat je oneindig kunt groeien in een eindige wereld krankzinnig is, en dan duikt voor de 101ste keer de Partij van de Ezels op, ja dan ligt de conclusie dat het aan Thieme, Ouwehand en Hazekamp haar geslacht ligt voor de hand.

  Ik vind Partij van de Ezels infaam. Je mag blij zijn dat het is blijven staan. Nog commentaar verder?

 9. @Anselm
  Ik ben geen Zevendedagsadventist, weet nauwelijks wat het is.
  Dit is ook niet voor de eerste keer.
  Doei.

 10. @Leon
  Er is volgens mij geen reden om aan te nemen dat het overgrote deel van de uitkeringsgerechtigden in de WWB rechthebben pvv-stemmer is. Hoe kom je daarbij?
  Oud-pvv politici hebben wel moeite om aan een baan te komen.

 11. Ik vind de Partij voor de Dieren een goede aanvulling op ons politieke bestel. Hun stellingname dwingt anderen toch om na te denken over onderwerpen waar vroeger nooit een seconde over nagedacht werd in de Kamer. In het Europees Parlement zie ik alleen niet zo goed hoe de PvdD met 1 stem het verschil wil gaan maken. En aansluiten bij de Europese fractie van de Groenen zie ik ook niet 123, want het standpunt over Europa is heel anders.

 12. Het CDA is toch wel een beetje de Partij tegen de Dieren. Niemand zegt dat het CDA geen standpunten en geen bestaansrecht heeft. De partij voor de dieren heeft meer bestaansrecht dan 50+ ( 65+ was een betere naam ), want dat is echt een one-issue drampartij.

 13. Vind ik het goed samengevat: CDA -Partij tegen de Dieren. PvdD – Partij voor de Dieren.

  @Sjaak,,”Terwijl er nog zo veel schrijnende ellende in de wereld is, ligt de focus op dieren.”

  Tja, hoe ga je “ellende” omschrijven? Ooit had me iemand verteld dat de grootste verschil tussen mens en dieren zou zijn dat de dieren zouden nooit tot het idee gekomen zijn om een atoombom te bedenken om op Hiroshima en Nagazaki te gooien om zoveel mogelijk slachtoffers te kunnen veroorzaken.

  We zijn superieur, hè Sjaak?

 14. @ Sjaak Dieren zijn mensen en mensen zijn dieren. We zijn en blijven verdomme zoogdieren. Dat onderscheid slaat nergens op. Wetenschappelijk niet nooit niet. Bijensterfte iemand ?

  Milieu > Geld en Macht. Geen bomen geen leven. Geen auto’s gewoon met de benen wagen.

 15. Ach, nog maar “enkele jaren” geleden moesten ook dieren voor de rechter verschijnen, na het overtreden van de wet. Maar daar hoor je de polletiek dan weer niet over.

  ( deels tongue in cheek + “The Criminal Prosecution and Capital Punishment of Animals by Edmund P. Evans” @ http://www.gutenberg.org/ebooks/43286 )

  ;-]

 16. Ik heb PvdD gestemd omdat het de enige echt groene partij is en ik er persoonlijk van overtuigd ben dat – niettegenstaande het feit dat er nog allerlei andere schrijnende problemen om een oplossing vragen – de aanpak van de milieuproblematiek en het probleem van de uitputting van de aarde absolute topprioriteit hebben. Evenals bijv. de bijensterfte, die Leon ook al aanstipt.
  Groen Links is mij tegenwoordig veel te weinig groen (en ook te weinig links). Een ander alternatief is er in mijn optiek niet.

 17. @Sjaak Zolang je het streven van de PvdD als decadent ziet zal alle schrijnende ellende die je in deze wereld ziet alleen maar schrijnender worden.

 18. Allereerst felicitaties voor de Partij van de Oude Zeikerds (50+).
  Opmerking is Respect loos.

 19. @Mara
  Ja – nou heeft de partij van Nagel en Krol het er zelf wel naar gemaakt, en dat is precies het verschil met hardwerkende en goedgeïnformeerde volksvertegenwoordigsters als Ouwehand en Thieme. Maar dat het ageistisch is is duidelijk.

 20. Een fusie tussen die twee een idee ?? Ouwe Koeien Partij ?? Voor een til-lus bij iedere sloot

Reacties zijn gesloten.