Eurosceptische winst goed voor democratie EU

Eurosceptische partijen hebben vooral in Groot-Brittannië (UKIP) en Frankrijk (FN) winst geboekt.

Samen zouden de eurosceptische partijen uitkomen op 129 van de 751 zetels.
(NOS)

Eurosceptiscisme is slecht. Niet de scepsis zelf, maar de politieke inbedding ervan blijkt vooral extreemrechts te zijn. Toch is er met een misschien kromme (cruijffiaanse) redenering van dat nadeel een voordeel te maken.

129 zetels vertegenwoordigen 17 procent van de stemmen. Een behoorlijk aantal. Dat resultaat zet druk achter de democratisering van de EU. Daarnaast heeft de EVP van Jean-Claude Juncker de meeste zetels (211) behaald. En Juncker is een zwakke leider. Al die factoren kunnen ertoe leiden dat Mutti Merkel aan Juncker haar fiat – waarschijnlijk een Panda – geeft als beoogd voorzitter van de Europese Commissie. Wanneer deze kandidaat inderdaad ook Commissievoorzitter wordt, is dat een stapje richting democratisering. In het vervolg zullen lijsttrekkers van de politieke groeperingen als potentiële presidenten worden beschouwd. Dan kunnen de burgers duidelijker een keuze maken.

12 gedachten over “Eurosceptische winst goed voor democratie EU”

 1. Nou Sjaak, je hebt wel last van humor de laatste tijd …
  Maar inderdaad zal de duidelijke (en ongetwijfeld rumoerige) aanwezigheid na EU-sceptici de rest meer op een positie tot de ontwikkeling van de EU moeten dwingen. Het is alleen de vraag welke posities dat dan gaan worden en of, anoloog aan de verschillende nationale politieke ontwikkelingen, de overigen de hakken in het zand zetten of toch gaan verwateren om potentieel electoraat binnen te halen.

 2. Fascisme/ rechtsextremisme als contragewicht faciliteren. Strak plan! De normalisatie van, is al iets van tien jaar (ook politiek) aan de gang, maar goed. Dit kan er ook nog wel bij?

  Ik begin gelijk maar een schriftelijke cursus “huistuinenkeukentrrisme via de Breivikschule”, ofzoiets. ;-]

 3. Ik word er een beetje moe van (en boos) dat allerlei extreem-rechtse, extreem-nationalistische partijen als Eurosceptisch worden aangeduid. In de officiele media, maar in dit artikel dus ook. Duidt ze aan met wat ze zijn: extreem-rechts/nationalistisch en sommigen zelfs fascistisch!

 4. @Ralph,

  Jan Jaap vroeg zich af: Hallo Europa, gaan we hier nog iets aan doen? Ik doe een suggestie.

  Dat neemt niet weg dat het oprukkende fascisme zorgwekkend is. Desondanks ben ik er erg voor om bij ellende toch het positieve te zoeken.

 5. Sjaak, noem ‘es één positief effect wat het fascisme/ rechts-extremisme -in al haar verdere vormen (incl. nationaalsocialisme)– heeft voortgebracht?

  Sterker nog, ik vraag het aan een ieder die zich daartoe geroepen voelt. Verdedig “je” ideologie maar.

  1 iets.

  Ik laat mij graag beinv….overtuigen.

  Werkgelegenheid middels het verbranden/ vergassen van ‘allochtonen’ bij “crematoria”, zoals sommige Nederlanders bijzonder graag willen, even daargelaten.

 6. @Sjaak, zullen we weer het voorbeeldland – gidsland worden en eerst het democratisch kiezen van de burgemeester door de burgers in Nederland gaan invoeren?

 7. Rechts.

  Rechts vergeet graag een aantal dingen. Wat betreft Nederland even.

  1. Marshall hulp = ontwikkelingshulp. Fijn he om geholpen te worden. Dus is het ook fijn om andere landen te helpen. Zeker als je zelf 400 jaar + VOC zeerover bent. En nu met SHELL enz. Dus er is geen fuck veranderd.

  2. Kiesrecht. Door links bevochten. Maar ja vooral anti links blijven. Graag ook even je diploma en je WWB inleveren. Alvast bedankt rechts tuig.

  Rechts en de JSF. Dacht dat rechts altijd was van koop Hollandse waar ? m.a.w. Euro Fighter ?
  Nee JSF. JSF gebleken niet te voldoen en steeds duurder.

  Zo ie zo een foute uitgaven maar goed.

  Je hebt honger. Je kunt een brood kopen of je koopt een breedbeeld TV. 3 x raden hoe rechts zijn geld besteed.

  Juistem! breedbeeld. Kun je lekker dood gaan voor je favoriete TV programma over koken.

  Dat is werkelijk de logica van rechts Nederland. HET IS OM TE HUILEN! Ik ben er echt helemaal klaar mee.

  Rechts Nederland probeert over de ruggen van ook HUN OPA EN OMA eurootjes bij elkaar te schrapen letterlijk. Terwijl de overbetaalde directeuren, verzekeraars, politici en managers met miljarden ervan doorgaan.

  Resultaat. Oorlog. Kan niet anders. Denk even aan de gouden dagen raad. Niet zo ver van je bed show.

 8. Haha, Juncker krijgt wat massage. Herman van Rompuy is benoemd als informateur voor de post van Commissievoorzitter op de bijeenkomst van EU-leiders gisteren. En is het toeval of niet dat Van Rompuy tot dezelfde politieke familie (EVP) behoort als Juncker?

 9. Neen.

  De vraag is of Mark Rutte met onze kandidaat lukt om het door te drammen.

Reacties zijn gesloten.