Een Plan Samsom dat wèl zou kunnen werken

Diederik Samsom heeft geopperd om te beginnen met per dag minimaal 400 vluchtelingen vanuit Turkije in te vliegen via een luchtbrug, en dat een maand vol te houden. Dit om de impasse te doorbreken waarin Europa wacht op Turkije totdat de vluchtelingenstroom ingedamd wordt, en Turkije op de middelen van Europa om dat te doen:

Turken die naar Europa willen en meer legale migratiemogelijkheden naar de EU voor erkende vluchtelingen. Die afspraken blijven vooralsnog een dode letter, omdat volgens Samsom alle partijen op elkaar wachten voor de eerste stap.
De PvdA’er wil dat Europa die stap zet door de luchtbrug van start te laten gaan. Rutte moet zijn collega’s daarvan overtuigen. Deelname aan het hervestigen van vluchtelingen is niet verplicht, maar Samsom hoopt dat een tiental EU-landen – de coalition of the willing, waaronder Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Zweden – ermee begint. (Volkskrant)

Kijk, dat vind ik nu eens een constructief, positief idee. Halbe Zijlstra is dan ook mordicus tegen, die blijft bij het plan dat de vluchtelingenstroom uit Turkije eerst naar nul moet voordat Europa ook maar één stap zet. Dat lukt natuurlijk nooit en dat weet Zijlstra, op die manier bewust garanderend dat Europa nooit ook maar één stap hoeft te zetten en zijn egocentrisch electoraat tevreden stellend. Het is karakteristiek conservatieve rechtlijnige blokkadepolitiek waarbij alles altijd helemaal precies volgens de regeltjes en afspraakjes moet anders gebeurt er helemaal niets.

1 gedachte over “Een Plan Samsom dat wèl zou kunnen werken”

  1. Pingback: Diederik Samsom mag zich de moeite besparen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.