VN bezorgd over EU-deal met Turkije

De EU mag dan plannen hebben met Turkije met vluchtelingen als “wisselgeld”, bij de VN heeft men ernstige twijfels aan de rechtsgeldigheid van zo’n handeltje. Alleen – wie zal de EU (en de NAVO, officieel nog altijd niet hetzelfde) tegenhouden?

In Brussel kwamen de 28 Europese leiders en de Turkse premier gisteren niet tot een definitief akkoord, maar de principes werden wel uitgetekend. Daarbij werd afgesproken dat de EU alle migranten kan terugsturen naar Turkije, ook Syrische vluchtelingen. In ruil daarvoor komt er een gecontroleerde legale overbrenging van asielzoekers vanuit Turkije.

De VN stelt zich daar ernstige vragen bij. “Ik ben diep bezorgd over elke overeenkomst die de terugkeer van mensen zonder onderscheid van het ene land naar het andere impliceert. Zeker als de garanties op bescherming voor de vluchtelingen niet gedetailleerd zijn uitgewerkt”, zei Filippo Grandi daarover in het Europees Parlement in Straatsburg. Grandi is de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

Verder lezen bij de bron, de VRT.