Politieke kleur van Europese Commissie

Jean-Claude Juncker heeft zijn Europese Commissie voorgesteld. Die Commissie bepaalt voor ons, naast de Europese Raad, de komende vijf jaar op grote lijnen het economische beleid, of we herstel krijgen of dat de crisis blijft aanslepen. Belangrijker dan de vraag welke kandidaat van welke lidstaat een bepaalde post krijgt, gaat het om de politieke kleur van de Commissie. Een van de belabberste richtlijnen ooit, zo niet de allerbelabberste, kwam van een Nederlander: de Bolkesteinrichtlijn. Waar het om draait is dus de politieke richting van de commissarissen, niet nationaliteit.

De MSM besteden geen aandacht aan politieke geaardheid. Uiteraard niet, zou ik bijna zeggen. Het vergt wat uitzoekwerk om een overzicht te krijgen van de politieke kleur van de Commissie.

De rechtse Europese Volkspartij drukt er zwaar haar stempel op. Ze heeft 13 van de 28 posten en tevens natuurlijk de Commissievoorzitter, benevens 3 van de 7 vice-voorzitters. De sociaal-democraten krijgen 10 posten en 2 vice-voorzitters.

Frans Timmermans is in theorie de belangrijkste vice-voorzitter. Dat is een slimme tactische zet van Juncker. Hij krijgt de post van regulering. Dat wil zeggen dat hij moet zorgen dat de Europese regelgeving zich beperkt tot hoofdzaken. Geen regelgeving meer over de kromming van komkommers met andere woorden. Veel EU-burgers ergeren zich aan Europese regelzucht. Maar inperking is schier onmogelijk te verwezenlijken en Timmermans en de sociaal-democraten zullen na verloop van tijd de Zwarte Piet toegeschoven krijgen.

EVP
Jean-Claude Juncker (commissievoorzitter)
Kristalina Georgieva (vice-voorzitter)
Valdis Dombrovskis (vice-voorzitter)
Jyrki Katainen (vice-voorzitter)
Phil Hogan
Miguel Arias Cañete
Günther Oettinger
Tibor Navracsics
Marianne Thyssen
Johannes Hahn
Christos Stylianides
Elżbieta Bieńkowska
Dimitris Avramopoulos

PES
Federica Mogherini (vice-voorzitter)
Frans Timmermans (vice-voorzitter)
Pierre Moscovici
Karmenu Vella
Vytenis Andriukaitis
Neven Mimica
Věra Jourová
Corina Crețu
Carlos Moedas
Maroš Šefčovič

ALDE
Andrus Ansip (vice-voorzitter)
Margrethe Vestager
Cecilia Malmström

ECR (Conservatieven)
Jonathan Hill

onbekend
Alenka Bratušek (vice-voorzitter)

Bratušek heeft pas op 31 mei een nieuwe partij opgericht: Alliantie van Alenka Bratušek. Die partij dateert van na de Europese verkiezingen en heeft voor zover mij bekend zich niet aangesloten bij een Europese politieke groepering.

4 gedachten over “Politieke kleur van Europese Commissie”

 1. Bratušek heeeft iets heel ‘ergs’ gedaan. Daardoor kan ze onder vuur komen te liggen. Ze heeft een ongepast liedje gezongen.

  Another candidate likely to be attacked by political opponents is Slovenia’s current caretaker Prime Minister Alenka Bratušek. A video circulating in social media shows her singing “Evviva il comunismo e la libertà”, the best-known line from “Bandiera Rossa”, also known as Avanti Popolo, one of the most famous songs of the communist era.

 2. Zou ik niet weten wat de precieze kleur van het wirwar is. Moeten we nog maar uitzoeken.

  Leuke bijzonderheid erbij is dat de Eurocommissaris voor de financiële begroting van Europa nu Perre Moscovici heet en die precies het Franse Minister was die de Franse begroting jarenlang niet in orde, onder de door gewenste percentage, sluitend kon krijgen. Nu is hij verantwoordelijk voor de Europese begroting. Merkel zou op dit moment lachen als een boer met kiespijn.

  Nader gekeken is de Engelsman aangesteld als toezichthouder Financiele market iemand die altijd tegen de EU heeft geageerd en Engeland liever uit de EU wil. Mooi toch, dan vraag je af hoe hij “toezicht” op de financiële markten van plan is om te houden.

  Het enige leuke is dat Timmermans de rechter hand van Jean-Claude geworden is of misschien juist zijn Zwarte Piet. We zullen zien.

 3. ‘Vreemde vogel’ Alenka Bratušek is afgewezen door het Europees Parlement. Voor haar komt een andere eurocomissaris. In Slovenië loopt er overigens een corruptieonderzoek naar haar.

  Hongaar Tibor Navracics hangt nog. Hij mag in ieder geval geen eurocommissaris worden voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap. De kneveling van de persvrijheid in Hongarije in zijn ministerschap maakt hem ongeschikt voor de portefeuille.

Reacties zijn gesloten.