Fascisten genomineerd voor Sacharovprijs

De prestigieuze Sacharovprijs wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor mensenrechten, democratie of de rechtsstaat. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door het Europees Parlement.

Nelson Mandela ontving de eerste prijs in 1988. Vorig jaar ging hij naar Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat levensgevaarijk gewond werd bij een aanslag door de Taliban omdat zij streed voor onderwijs aan meisjes.

Onder de genomineerden voor 2014 bevinden zich representanten van EuroMaidan, de coupplegers in Oekraïne. Fascistische elementen speelden een vooraanstaande rol bij de gebeurtenissen.
Daarnaast is de in Nederland welbekende Ayaan Hirsi Ali genomineerd.

6 gedachten over “Fascisten genomineerd voor Sacharovprijs”

 1. De nominatie van Euromaidan (en Hirsi Ali) is een schande voor de Sacharovprijs. De genoemde vier activisten van Euromaidan behoren echter niet tot een van de fascistische groepen in Oekraine. Dat heel Euromaidan besmet raakte met deze fascistische groepen en dat deze in de huidige Kiev-regering een onacceptabel dominante rol vervullen, wil nog niet zeggen dat alle activisten van Euromaidan fascisten waren. Het lijkt me dus niet juist om te stellen dat er “fascisten genomineerd” zijn.

 2. Joos,
  daar heb je wel gelijk in. Maar een vergaande samenwerking met fascisten disqualificeert ze wel voor de Sacharov-prijs. En wie Hirsi Ali heeft genomineerd is wel weer duidelijk.

  Mijn stem zou gaan naar Mouad Belghouate, Ala Yaacoubi en Alaa Abd El-Fattah, omdat deze kandidaten in de zin van de Sacharov-prijs deze het meest verdiend hebben. Mahmoud Al ‘Asali ook, maar die is helaas al vermoord en een posthume prijs zal de idioten van IS niet op andere gedachten brengen. Iets anders ook niet, overigens.

 3. Politici misbruiken alles wat kan indien het voor eigen gewin gebruikt zou kunnen worden. Dit zou deze prijs ook kunnen degraderen.

  Verder goed punt van Cornelis.

 4. Misschien kunnen Jacques Monasch en Hans van Baalen die prijs dan namens hun nazi-vrienden in ontvangst nemen. Met de complimenten van Shell.

 5. @Joos,

  De kop kon inderdaad genuanceerder.

  Maar het gaat niet echt om genoemde vier mensen, zij zijn slechts de vlag op de modderschuit, de nominatie is bedoeld voor steun aan EuroMaidan.

Reacties zijn gesloten.