Gitaarklassieker du jour: Free Bird

Politiek is Lynyrd Skynyrd altijd een omstreden band geweest, vooral dankzij “Sweet Home Alabama” en het – op aandringen van de platenmaatschappij, die het als een leuke gimmick zag – nogal stupide vertoon met de vlag van de Zuidelijke Staten. De leden van de band waren echter een stuk minder reactionair dan de legende wil en hun muziek heeft de tand des tijds heel wat beter doorstaan dan het gefröbel van het merendeel van hun psychedelische/progressieve tijdgenoten.

“Free Bird” is het magnum opus van de band, geschreven door zanger Ronnie van Zant en gitarist Allen Collins. Bij live-concerten werd het traditioneel opgedragen aan de bij een motorongeluk omgekomen gitarist Duane Allman.

Op 20 oktober 1977 stortte het vliegtuig van Lynyrd Skynyrd neer in Mississippi. Daarbij kwamen drie leden van de band om het leven, waaronder Ronnie van Zant. Collins raakte zwaargewond, maar herstelde. Collins zou daarna de ene tragedie na de andere meemaken. In 1980 stierf zijn vrouw Kathy totaal onverwacht aan een hersenbloeding en in 1986 veroorzaakte hij een auto-ongeluk waarbij zijn vriendin om het leven kwam en hijzelf vanaf zijn middel verlamd raakte. In 1990 overleed Collins aan chronische longontsteking die het gevolg was van de verlamming.