Boekentips 10 december 2018

Wegens omstandigheden in de stofnesten geraakt. maar met het nieuwe jasje, blazen we ook het stof weer van de Boekentips. Een bijdrage voor het onderhoud wat de lezer op deze manier kan leveren blijft nog steeds nodig.
Dus vanaf nu schotelt de redactie van Krapuul je weer elke week 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties van Bol/com in de rechterkolom en de donaties die u kunt doen onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de kosten van de site te dekken.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het boek of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop 😉

Tip1
Oostvaardersplassen
voorbij de horizon van het vertrouwde
Auteur: Ruben Smit Rinske Hillen
Co-auteur: Frans Vera

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen is vooral bekend om de enorme aantallen vogelsoorten die er broeden, om de kuddes wilde paarden, runderen en herten en om de zeearenden die voor het eerst sinds eeuwen in Nederland jongen grootbrengen.

Hoe heeft dit ecosysteem in ons dichtbevolkte land spontaan kunnen ontstaan? Hoe kan het ons inspireren in onze omgang met natuur?

Laat je meenemen op een zwerftocht door dit ruige gebied. De prachtige foto’s, genomen in alle seizoenen, onder alle weersomstandigheden en op alle uren van de dag, tonen dat schoonheid en rauwheid in de natuur kunnen samengaan. Laat je fascineren door deze bijna on-Nederlandse (water)wildernis, waar de mens bewust niet ingrijpt in de natuurlijke processen van leven en dood. Laat de Oostvaardersplassen je vervullen van verwondering over de kracht van de natuur.

(lees meer…)

Tip2
De scheet
inclusief cd met dierengeluiden
Auteur: Henk Meeuwsen

Volgens Henk Meeuwsen verdienen alle dieren het om gehoord te worden, ook als ze vocaal wat minder bedeeld zijn. Door zijn microfoons in het veld te zetten biedt hij niet alleen een podium aan de gouden keeltjes uit het dierenrijk, maar geeft hij ook gakkende ganzen, krassende kraaien en jankende vossen een stem. Een uitgelezen kans voor deze wat minder populaire dieren om iets aan hun imago te doen.
Anderhalf jaar lang stonden Henks microfoons in de Oostvaardersplassen en kregen de dieren de kans zichzelf onsterfelijk te maken. Anderhalf jaar kregen ze de kans onderdeel te worden van de soundtrack van de Nieuwe Wildernis.
Helaas begrepen sommige dieren niet veel van Henks goede bedoelingen. Ganzen eisten te veel aandacht op, kraaien ging juist zitten zingen als ze moesten concurreren met een vliegtuig en vossen bemoeiden zich meerdere malen met de opstelling van de apparatuur.
Maar Henk is er de persoon niet naar om de natuur op mediatraining te sturen. Geen oefeningen in bescheidenheid voor de grauwe gans, geen training ‘hoe word ik gehoord’ voor de zwarte kraai en geen cursus audiotechniek voor de vos. ‘Als de dieren de weg naar het podium te gemakkelijk weten te vinden’, zegt Henk, ‘is het geen uitdaging meer en kan ik net zo goed in een studio gaan werken.’ Nee, Henk kan achteraf ook genieten van mislukkingen. ‘Die leveren misschien wel de mooiste verhalen op.’
De resultaten van Henks noeste arbeid zijn te horen in de film De Nieuwe Wildernis.
De film is een visueel spektakel, waaruit zowel de schoonheid als de rauwe wildernis van deze unieke plek zal blijken. Het doel is om de kijker te verrassen en te verbazen over hoe geniaal het ecologisch systeem in een stuk Nederlandse wildernis functioneert.
Wie de bijna ontoegankelijke Oostvaardersplassen binnenstapt, waant zich in een wereld hier ver vandaan. Omvangrijk en groots. Nederland zoals je het nooit eerder zag (en hoorde)

(lees meer…)

Tip3
Het nieuwe vogels kijken
Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen
Auteur: Kester Freriks

Vogels zijn overal, in Nederland en daarbuiten. In 2009 publiceerde vogelkenner Kester Freriks zijn poëtische portretten van driehonderd Nederlandse vogelsoorten. In dit boek voegt hij daar ruim tweehonderd soorten aan toe: exotische dwaalgasten uit verre streken en landen overzee.

Er zijn in ons land veel meer vogels dan we denken. Sommige daarvan zijn niet algemeen bekend, maar des te opwindender. Zij bereiken ons land via routes die tot de verbeelding spreken: over oceanen en bergen, vanuit het hoogste noorden en het diepste zuiden. Met de hedendaagse technieken is het wonder van de vogeltrek steeds beter te traceren. Over het nieuwe vogels kijken gaat dit boek, een gids voor moderne vogelaars, twitchers en andere belangstellenden. Opnieuw kan de lezer genieten van de fraaie illustraties uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

(lees meer…)

Tip4
Koniks, Wilde Paarden In Nederland
Auteur: M. Markerink

De Konik kan worden beschouwd als een rechtstreekse afstammeling van het oorspronkelijke wilde paard in Europa. Met de terugkeer van oorspronkelijke natuur in Nederland is ook de konik een vertrouwd beeld geworden in vele Nederlandse natuurgebieden. Dieren leven hier vrij in hun natuurlijke kuddeverband en maken een uniek verwilderingsproces door. Dit rijk geïllustreerde boek gaat over deze fascinerende herontdekking van het paard als wild dier. Deze kennis, gecombineerd met prachtige beelden van top-fotografen maken dit boek tot een must voor natuur- en paardenliefhebbers.

(lees meer…)

Tip5
De Kracht Van Wolven
Auteur: Shaun Ellis

De grijze wolf doorkruiste ooit heel Noord-Amerika en grote delen van Eurazië, maar tegenwoordig
hebben de meeste mensen nog nooit een wolf in het wild gezien. In 95 procent van zijn oorspronkelijke leefgebied in de Verenigde Staten en in 25 procent van zijn territorium in Eurazië is hij namelijk uitgeroeid. Waarom werd deze voorouder van onze huishond zo bejegend en hoe komt het dat wij zo’n sterke haat-liefdeverhouding met de wolf hebben ontwikkeld?
Schrijver Shaun Ellis probeert deze vragen te beantwoorden en een aantal algemene misvattingen uit de weg te ruimen. Op basis van zijn jarenlange observaties van wolvenroedels, zowel in het wild als in gevangenschap, schetst hij een beeld van een bijzonder opmerkelijk en intelligent dier.
Ondersteund door Monty Sloan’s schitterende en intieme foto’s, die de complexe werkelijkheid van het leven in een wolvenroedel vastleggen, wil De kracht van wolven onze houding ten opzichte van wolven op een positieve manier veranderen. Het is te hopen dat deze verandering blijvend is en zich zal vertalen in bescherming, in plaats van vervolging, van dit bijzondere dier.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips