Propagandaoorlog tegen e-sigaret gaat onverminderd door

Niet op alle “navulverpakkingen” (= e-liquids) van de e-sigaret staat een doodshoofdje. Dit is wetenschappelijk onderzocht door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit:

Op ongeveer zeven op de tien navulverpakkingen voor elektronische sigaretten staat niet duidelijk vermeld dat het goedje giftig is. (nu)

Het is allemaal heel erg: “Vooral voor kinderen is de vloeistof gevaarlijk omdat één slokje van de vloeistof bij hen al tot een ”acute nicotinevergiftiging” kan leiden.

Wat is acute nicotine vergiftiging?

Bij een acute zware vergiftiging (zware intoxicatie) kan iemand in coma raken. Zware vergiftigingen komen wel voor bij het eten van tabak. Bijvoorbeeld bij kinderen die een peuk opeten. jellinek

Bijvoorbeeld bij kinderen die een peuk opeten. Zo zo. Dat komt vast vaker voor dan kinderen die een flesje e-liquid leegdrinken. Volgens de NVWA zijn er immers zo’n 175.000 mensen die regelmatig een electronische sigaret “opsteken”. Nou ik denk dat ze dat sowieso mis hebben. Opsteken betekent iets laten branden, en een electronische sigaret brandt niet. Maar dat terzijde. Nog steeds rookt ongeveer een kwart van de Nederlanders boven de 15. En slechts 1 procent wel eens electronisch. Dat was vroeger nog veel erger, toen rookten veel meer mensen en niemand electronisch.

Toch zag ik de laatste keer dat ik op mijn pakje Luckies keek geen doodshoofdje. En ik heb de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ook nog nooit horen klagen over het ontbreken van een kinderveilige sluiting op een pakje Zware Van Nelle. Een moordwapen waar je minstens 40 kinderen een acute nicotinevergiftiging mee kan bezorgen + 10 doden.

Dat is dus een beetje vreemd.

Wat ook vreemd is, is hoe het ANP vervolgens met het rapport op de loop gaat. Dit staat er namelijk in het rapport:

Tot 2012 werd slechts incidenteel melding gemaakt van inname van deze navulvloeistoffen. In de eerste helft van 2013 werden 2 meldingen ontvangen, maar in de 2e helft van 2013 nam het aantal blootstellingen echter flink toe en over het hele jaar werden meer dan 30 meldingen ontvangen. De blootstellingen betreffen vooral kleine kinderen die zuigen aan een navulflesje. Tot nog toe zijn er geen ernstige ongevallen/vergiftigingen gemeld, wel ziekenhuisopname. In het buitenland is in 2013 wel een dodelijke vergiftiging van een kind gemeld.

Dat klinkt ernstig, 30 meldingen. Maar het enige dat er is gemeld is dat er kinderen aan zo’n flesje hebben zitten lurken. Niet dat ze er ziek van werden of dood van gingen. Blijkbaar hebben de mensen dat doodshoofdje helemaal niet nodig om in paniek te gaan zitten melden. Een ziekenhuisopname hoeft ook niet per se te betekenen dat er iets levensbedreigends is geweest. Er worden zo vaak mensen in het ziekenhuis opgenomen. Kortom, dit valt eigenlijk waarschijnlijk best wel mee. Afgezien van die dode dan, die “is gemeld”, wat dat ook betekenen moge. Gemeld door een buitenlandse ANP?

Het zou me niks verbazen. Want van bovenstaand citaat maakt ANP Vervolgens dit:

‘Over het hele jaar werden meer dan dertig meldingen ontvangen. De blootstellingen betreffen vooral kleine kinderen die zuigen aan een navulflesje.” Er zijn kinderen in het ziekenhuis beland, in het buitenland zijn er doden gevallen.

Wel, “ziekenhuisopname” is iets anders dan “er zijn kinderen in het ziekenhuis beland” en “een dodelijke vergiftiging van een kind gemeld” is iets anders dan “in het buitenland zijn er doden gevallen”.

Kortom ANP gooit nog een schepje boven op de hetze. Waarom?

5 gedachten over “Propagandaoorlog tegen e-sigaret gaat onverminderd door”

 1. De tegenstanders van de e-sigaret, en dat zijn zij die vrezen dat ze veel geld gaan verliezen door deze levensreddende uitvinding, kunnen op basis van degelijk onderzoek geen enkel zinnig argument aandragen om de e-sig in een kwaad daglicht te krijgen. Ondertussen rukken de dampers op, ondanks de kwaadsprekerijen zouden er al zo’n 12 miljoen van rondlopen in Europa, en hun aantal verdrievoudigd zich elk jaar. Dus de tegenstanders beginnen en beetje in paniek te raken en begaan daardoor een fout die hen fataal zal worden; ze gaan in blinde paniek nog meer onzin verspreiden. Uiteindelijk zullen instanties als het RIVM en WHO met harde cijfers over de brug moeten komen om aan te tonen dat ze de waarheid spreken. Als blijkt dat zij dit niet kunnen zal hun hetze tegen de beste uitvinding van deze eeuw zich tegen hen gaan keren.

  De tabaksindustrie bestaat uit beursgenoteerde multinationals. Het enige dat dampers hoeven te doen om deze propaganda-oorlog te winnen is er voor te zorgen dat banken en beleggers geen vertrouwen meer hebben in het product “tabak”. Doordampen dus, en rokers overtuigen van de voordelen van de damper.

  Om het succes van de e-sigaret te verzwijgen beginnen instanties en overheden nu al te frauderen met cijfers, door dampers in de statistieken mee te tellen als rokers, om vervolgens te beweren dat het aantal rokers gelijk is gebleven, maar dat alle rokers samen minder zijn gaan roken. Misschien komen ze er dit jaar nog mee weg, maar volgend jaar gaat dat niet meer lukken, dan zal het aantal rokers dat is gestopt met behulp van de e-sig zo groot zijn geworden dat je die groep niet meer zodanig onder het vloerkleed kan vegen zonder er over te struikelen en er je nek over te breken. Doordampen dus, dan wil niemand volgend jaar nog een euro investeren in de tabaksindustrie!

 2. Ja rechts is en blijft misdadig. Ze zien liever een land afbranden dan het probleem op te lossen. Kijk maar naar Amerika waar de Republikeinen alles doen om het land liever ten gronde te richten dan eens echt samen te werken en er wat van te maken.

  Dit geld ook voor zaken als dit. Ze hebben zoveel EIGEN belang dat ze liever mensen zien sterven dan dat ze wat minder gaan verdienen of eens een andere baan zouden moeten gaan zoeken. Nu INEENS is marktwerking not done. Nu INEENS als het ze nu even niet uitkomt.

  Rechts is en blijft de dode tak. Op alle gebieden, onderwijs, zorg, maatschappij, milieu en vrede.

  Geld geld geld ikke ikke ikke.

 3. Je artikel slaat de spijker op zijn kop. Het lijkt wel of er simpelweg geen ruimte is voor acceptatie van deze mooie uitvinding en alternatief op iets wat veel ongezonder is.

 4. Mensen verliezen wat al te makkelijk uit het oog dat nicotine een belangrijk ingrediënt is van de meeste insecticiden. We moeten nog maar afwachten of de e-sigaret op termijn zo onschuldig is als de voorstanders propageren. DDT en asbest waren lang ook geschenken uit de hemel met niets dan positieve eigenschappen.

 5. Volgens mij verlies jij uit het oog dat nicotine eeuwenlang door vrijwel iedereen gebruikt is en dat het in ieder geval niets nieuws is. En dat de nicotine niet de veroorzaker is van tabak gerelateerde ziekten. Kortom geloel.

Reacties zijn gesloten.