18 gedachten over “Prijzencircus: nu deze week bij Vroom en Dreesmann!”

 1. Goedgevulde modellen in de VS zijn ook standaard African American. Dat heeft twee kanten: zwart Noord-Amerika hecht nog aan vormen. En als je een zwart model net zo mager de catwalk op stuurt als de bleekneusjes dan worden we te veel herinnerd aan het hongerend Afrika waar collectes voor gehouden moeten worden.

  Dit racisme is zo standaard dat – als ik het gezien had – ik er waarschijnlijk overheen gekeken had. Maar goed dat je het signaleert, Ralph.

 2. ‘Bekijk de look’…deed men ook toen die “wilden” naar Europa werden verscheept, enkele eeuwen geleden.

 3. Anderzijds is het natuurlijk ook weer discriminatie wanneer je voor het thema ‘junglefever’ alles behalve een zwarte vrouw als model zou mogen tonen… Het begrip moet nogal opgerekt worden om dit als discriminatie te zien, ik beschouw dit schrijfsel daarom vooral als een zeer geslaagde exercitie spijkers op laag water zoeken.

  Misschien begint door de zachte winter de komkommertijd wat vroeg dit jaar?

  Groet, Paul.

 4. Ach die goedgevulde vormen..
  In afrika lijden kleine baby’s honger omdat hun moeders geen melk kunnen geven te mager.
  En dan die modellen met enorme opgepompte kiloknallers voor zich uit hangend,die mastuberen een penis ermee,of laten een man erop ejaculeren.

  Vrouwen dragen steeds minder kleding,over een jaar is topless gewoon op straat,vrouwen met kleding wordt steeds schaarser

 5. Discriminatie kan in elke vorm voorkomen,ik vind dat degene en dan met name als die donkere vrouw hierboven dat zelf zo ervaart..dit moet aankaarten.
  Veel vrouwen worden gebruikt en het geld wat zij er voor ontvangen maakt voor hen een boel goed.

 6. Paul, lees het volgende artikel eens aandachtig als je wil.
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/27076_waarom_wil_je_ons_zo_graag_neger_noemen/

  En dan met name het gedeelte over micro-aggressies (incl. verdere links over). Lang en pittig stuk, dat wel, maar m.i. ‘de moeite waard’ om tot je te nemen.

  Los daarvan gaat het tevens om de associatie welke men vandaag de dag (helaas) nog steeds legt tussen een getint mens en jungle.

  Nu in beeld uitgedrukt via reclame voor V&D, zoals je ziet, en mijn eerdere opmerking over “wilden die naar Europa werden verscheept”. Om vervolgens tot ‘een object’ te worden gemaakt. Een object ‘ter leering ende vermaeck’, nota bene.

  Zou bijna gaan denken dat reclameman ‘Superjan’ Bennink dat foldertje heeft gemaakt.

 7. @RalphvanderGeest

  Ik moest even kijken voordat ik doorhad wat jij nu precies als racistisch zou bestempelen. Maar omdat er maar 1 persoon met een donkere huidskleur op het foldertje stond moest het dat wel zijn. Ik vind dat je veel te ver gaat met je zoektocht naar racisme. Uit werkelijk helemaal niets blijkt dat hier racistische motieven zijn gebruikt tijdens het maken van het foldertje. Sterker nog, door het opzoeken van racisme waar dit niet aanwezig is, ben je zelf de V&D danwel de makers van dit foldertje aan het discrimineren. Ik kan me niet voorstellen dat de makers van dit foldertje blij zijn als zij als racist worden bestempeld zonder dat zij ooit te intentie hadden dit te zijn. Als er hier dus iemand racistische trekjes heeft ben jij het wel. Welke haat voor de mensheid drijft jou tot dit sooft zoektochten?

 8. @Henry, schrijf je alles onder invloed, of is het alleen vandaag het geval?

 9. “Maar omdat er maar 1 persoon met een donkere huidskleur op het foldertje stond moest het dat wel zijn.”

  Waar iemand de overdrachtelijke plank volledig misslaat.

  “omdat er maar één op staat” zal het e.e.a. niet verminderen, Henry. Bagatelliseren noemt men dat ook wel.

  “Uit werkelijk helemaal niets blijkt dat hier racistische motieven zijn gebruikt tijdens het maken van het foldertje.”

  Lees jij ook even die link hierboven die ik gaf, en ook met name het stukje over micro-agressies. Wat zich bewust en onbewust kan uiten.

  “door het opzoeken van racisme waar dit niet aanwezig is, ben je zelf de V&D danwel de makers van dit foldertje aan het discrimineren.”

  Drogreden en ombuiging van hetgeen is gesteld. Bagatelliseren noemt men dat soms ook wel.

  “Ik kan me niet voorstellen dat de makers van dit foldertje blij zijn als zij als racist worden bestempeld zonder dat zij ooit te intentie hadden dit te zijn.”

  Veel mensen zijn zich helaas niet bewust van hun onderbuik. Ook jij niet, getuige: “Als er hier dus iemand racistische trekjes heeft ben jij het wel”

  “Welke haat voor de mensheid drijft jou tot dit sooft [sic] zoektochten?”

  Ja Henry, wat zijn je drijfveren eigenlijk?

 10. @Marc

  Je draait de zaak om. De jungle wordt namelijk met de zwarte vrouw geassocieerd en dat is niet zo gek natuurlijk. Zo associeer ik bijvoorbeeld Scandinavië ook met lange blonde mensen. En als ik in Zuid Amerika of Azië op vakantie ben en ik zie daar een blanke vrouw lopen denk ik dat het wel een Europese of Amerikaanse zal zijn. Maakt dat mij een slecht mens? Een racist? Welnee, we zijn misschien een beetje overgevoelig geworden met zijn allen denk ik wel eens.

  Groet, Paul.

 11. Yep, Paul, klopt helemaal met grote dan aan Geert Wilders/PVV eb zijn xenofobe electoraat.

 12. Overigens snap ik niet wat is zo erg aan het feit overgevoelig voor Xenofobie, Racisme en Discriminatie te zijn?

  Eigenlijk is dit vooruitstrevend te noemen.

 13. Er is hier alles behalve sprake van racisme en discriminatie.

  Ten eerste omdat niemand de motieven van de maker van de folder kent, en dus helemaal niet kan weten of deze er een racistische of discriminerende denkwijze er op na hield bij het keizen van zijn/haar modellen.

  Ten tweede omdat de associatie tussen “Jungle” en racisme/discriminatie helemaal niet bestaat, danwel bij het grote publiek bekend is als racistisch/discriminerend.

  Als psycholoog kom ik dit soort denkwijze meermaals tegen, en wat er meestal aan de hand is is dat iemand een tunnelvisie heeft ontwikkeld en er alles aan doet om maar in een slachtofferrol te kruipen om zo de schuld van een persoonlijke probleem niet bij zichzelf te hoeven neerleggen.

 14. @Harry, leuk cognitief allemaal.

  “Ten eerste omdat niemand de motieven van de maker van de folder kent, en dus helemaal niet kan weten of deze er een racistische of discriminerende denkwijze er op na hield bij het keizen van zijn/haar modellen. ”

  Persoonlijk ken ik de slavendrijvers allemaal niet, doch dit belet me niet om een oordeel erover te hebben. De clichés keen we goed en men kan rustig zonder persoonlijke contacten erover oordelen.

  Racisme.

  “Ten tweede omdat de associatie tussen “Jungle” en racisme/discriminatie helemaal niet bestaat, danwel bij het grote publiek bekend is als racistisch/discriminerend.”

  Is dit je eigen voorbeeld voor persoonlijk ontkenning van de realiteit?
  Waar komen al die “aap” scheldwoorden over buitenlanders, geluiden enzo? Welke associatie wordt ermee gedaan?

  Racisme.

  Goed, je moet de mensen af en toe aan het lachen krijgen daarom laat ik onverlet je bewering:

  “Als psycholoog…”

  Ga je gang Harry, nog een beetje inspanning van je kant en het zal je lukken om ons allemaal te laten geloven dat de Slavernij niet eens heeft bestaan.

  Succes!

 15. @nexus m. ,

  Zo kan ik iedereen wel racistisch noemen. Ook deze makers van deze website, omdat ik alleen nog maar blanke autheurs gezien heb, dus dan zou ik kunnen denken dat hier gekleurde mensen niet welkom zijn. Kromme redenering, maar zo zie ik ook de redenering van dit artiekel. Jou vergelijking met slavernij is nog veel krommer. De slavernij is goed gedocumenteerd en zo groot en breed opgezet dat alle motieven erachter al lang duidelijk zijn. In tegenstelling dat de maker van dit krantje.

  En mijn tweede punt is misschien persoonlijk. Ik heb zelf een donkere huidskleur, en ik stoor mij absoluut niet aan reclamefolders als deze. In de “jungle” vind je over het algemeen weinig blanke medemensen, dus waarom niet een mooie gekleurde vrouw laten poseren? Die negatieve associatie is echt iets wat bij jou persoonlijk heel hoog zit. Ik ben eerder trots dat er mensen van elke achtergrond in zo’n krantje staan.

  Probeer eens met een wat minder cynishe blik naar de wereld te kijken. Niet iedereen is er op uit mensen te discrimineren. Ik zou ook niet in een wereld willen leven waar men altijd maar alert moet zijn of er niet heel misschien een bepaalde groep zich gediscrimineerd voelt door jou uitlatingen. Je kan het toch voor niemand nooit helemaal 100% goed doen.

 16. “Ook deze makers van deze website, omdat ik alleen nog maar blanke autheurs gezien heb”
  Dat zie je aan wat? De manier waarop ze schrijven? Wat knap! In jouw manier van schrijven had ik nooit een persoon met donkere huidskleur vermoed.
  Maar ja, jij bent dan ook de psycholoog …

 17. “Ik heb zelf een donkere huidskleur, en ik stoor mij absoluut niet….’

  Het is je goede recht, doch tegelijkertijd zegt het helemaal niets over de kern van het probleem en daarom ook niet bepalend.

Reacties zijn gesloten.