De politie is zielig

De politie is onwaarschijnlijk vaak in het nieuws. De laatste tijd niet altijd in positieve zin. Je zou de indruk krijgen dat de politieagenten te pas en te onpas hun nieuwe dienstwapens testen. Onder het motto “alles wat beweegt is eng, daar schieten we op”.

Tot voor kort kwamen de schietgrage agenten er nogal makkelijk mee weg. Hier en daar een lichte schorsing, maar meestal vrijspraak zoals het OM dan eist. Maar de burgers die van dit gedrag het slachtoffer worden schijnen dit machogedrag niet langer te pikken. Het OM kan dan wel afzien van vervolging, slachtoffers en nabestaanden dwingen het OM om toch tot vervolging over te gaan. Dat doet het OM dan wel, maar eist dan natuurlijk vrijspraak.

Onlangs ging die vlieger niet op. Een politieagent die zich ernstig bedreigd voelde schoot een passagier in een gevaarlijke auto door de voorruit neer. De agent moet twee jaar brommen. Iedereen in rep en roer en in hoger beroep.

Het merendeel van volstrekt debiel Nederland juichte bedelacties van een volkomen debiel provoblog toe. Het geld voor de gekwelde gezagsdrager stroomde binnen. Dat bleek overigens overbodig, want de werkgever van de schietende agent zal de hem opgelegde boete en schadevergoeding betalen. Van ons geld dus. Namens ons zegt korpschef Bouman eigenlijk dat de politie schijt aan de rechtsstaat heeft. Dat de Simpelmansen onder ons dat ook zeggen is niet verbazingwekkend. Dat Bouman die mening is toegedaan is levensgevaarlijk.

Sinds dat akkefietje is er vrijwel elke dag wel ergens een bericht te lezen over politieagenten in het nauw. Zo berichtte de Telegraaf, de krant van reactionair Nederland, dat een agent in Uithoorn iemand in een flatwoning wilde arresteren en daarbij zwaargewond raakt. De arrestant in spe werd door deze zwaargewonde agent neergeschoten. Met een pistool dat van ons allemaal is.

Andere media berichtten dat de gestoken agent naar een ambulance werd begeleid en dat over de ernst van zijn letsel nog niets bekend was. De neergeschoten man was naar het ziekenhuis gebracht.

Vandaag meldde de Telegraaf dat de zwaargewonde agent met de schrik vrijgekomen was. Maar, zo is te lezen, volgens Justitie was de agent gisteren nog wel degelijk zwaar gewond.

De Nationale Politie heeft de PR goed op orde. We kunnen rekenen op dagelijkse berichten over politieagenten die tijdens het uitoefenen van hun beroep, waar zij zelf voor gekozen hebben, veelvuldig aan de dood ontsnappen. Daarnaast zal ieder succesje breed uitgemeten worden. Het aartsluie journaille zal ongetwijfeld blij zijn met al die panklare persberichtjes. Media werken tegenwoordig maar al te graag mee aan de charme-offensiefjes van de overheid. Liever meehuilen met de wolven in het bos dan kritisch het pad, dat onmiskenbaar naar een politiestaat leidt, volgen.

Waarom doen de media dit? Omdat de indruk bestaat dat de Nederlanders het wel gehad hebben met de rechtsstaat. Die is nu eenmaal moeilijk te begrijpen en blijkt telkens allerlei individuele belangen in de weg te staan. Tot al die machtsliefhebbers zelf het slachtoffer worden van dolgedraaide agenten die er niet meer voor terugdeinzen mogelijke verdachten op de vlucht in hun nek te schieten.

1 gedachte over “De politie is zielig”

  1. Pingback: Het charme-offensief van ‘politievakbond’ ACP | Krapuul

Reacties zijn gesloten.