Israel sluit Palestijns radiostation

Israel heeft woensdag het Palestijnse radiostation Sanabil, in Dura (district Hebron) voor drie maanden gesloten. Soldaten kwamen het station vroeg in de morgen binnen, vernielden het interieur en namen de zendapparatuur mee. Op de deur werd een brief geplakt met de order dat het station gesloten moest worden. Ook werden vijf employees aangehouden, nadat hun huizen waren doorzocht. Het was de derde keer dit jaar dat een Palestijns medium wordt gesloten, nadat in maart het tv station Falastin al Yawm (Palestina vandaag) en Transmedia Production Company in Ramallah werden gesloten.
Een woordvoerder van het leger zei dat de sluiting ermee te maken had dat het station stemming maakte tegen Israel. De vijf employees zouden worden verhoord.

De sluiting van Sanadil valt samen met het halfjaarlijkse rapport van de Palestijnse mediawaakhond MADA dat zaterdag bekend werd gemaakt. Daarin werd een aantal van 133 incidenten gemeld waarbij Israel de vrijheid van de pers in Palestina had gehinderd, een stijging van 17 procent. De meest voorkomende zaken waren fysiek geweld, het hinderen van het verslaan van gebeurtenissen, arrestaties en detenties, en inbeslagname van apparatuur. Er werden in het eerste halfjaar 23 journalisten opgepakt. Ook werd een stijging van het aantal ingrepen als gevolg van postings op Facebook gemeld.
Opmerkelijk genoeg nam de hinder van de pers door de Palestijnse Autoriteit in het eerste halfjaar af vergeleken met een jaar eerder. Daardoor nam het totaal aantal incidenten in het eerste halfjaar van dit jaar met 12 procent af: een daling van 224 incidenten in het eerste halfjaar van verleden jaar, naar 198 incidenten in de eerste helft van 2016.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist