VVD probeert Quinsy Gario monddood te maken

266px-han_ten_broeke
Vladimir ten Broeke. Illustratie: Wikipedia

Nieuwe ontwikkelingen in de zaak Vladimir ten Broeke: Ten Broeke, volksvertegenwoordiger namens ondernemerspartij VVD, is van mening dat anti-racisme activist Quinsy Gario geen podium dient te krijgen bij door de overheid gesubsidieerde media. Gario schreef een artikel voor OneWorld.nl – een braaf en over het algemeen doodsaai multicultureel medium – waarin hij Marianne Zwagerman bekritiseerde. Zwagerman is vooral bekend als mede-oprichter van Powned, een omroep die zoals bekend niet vies is van een flinke dosis racisme in de berichtgeving.

Blijkbaar was dat tegen het zere been van Ten Broeke die op Twitter luidruchtig blijk gaf van de opvatting dat alleen door de VVD gesteunde meningen gesubsidieerd mogen worden:

Ten Broeke, wiens opvattingen over de vrijheid van meningsuiting veel overeenkomst vertonen met die van rechtse helden als Poetin en Orban, kreeg op Twitter uiteraard een storm van kritiek over zich heen. Diverse mensen, waaronder journalisten van NRC en VPRO, rapporteerden Ten Broeke aan de Index on Censorship, een organisatie die zich inzet voor persvrijheid:

De klacht – geen aangifte – had succes: de Index on Censorship wijdde een artikel aan de pogingen van de VVD Quinsy Gario de mond te snoeren. Voor alle duidelijkheid: het enige wat de Index kan doen is rapporteren, de organisatie beschikt niet over de mogelijkheid landen te sanctioneren.