Bij de dood van Mies Bouwman

Bij wie roept het overlijden van Mies Bouwman de herinnering op aan die gezellige uiting van Bezorgd-Burgerschap die volgde op dit onderdeel van Zo is het toevallig ook nog eens een keer, begin 1964?

Het Volk wist dat de presentatoren allemaal joods waren, dus die konden naar oostelijker streken gewenst worden wegens ernstige belediging van Christelijke Waarden (de millennia oude joods-christelijke beschaving moest nog uitgevonden worden).
Een doos gevuld met drollen, geadresseerd aan deze of gene medepresentator, was wel het minste dat de Gezond Voelende Vaderlander kon opbrengen, hiertoe aangemaand door De Telegraaf.
Plus ça change, plus ça reste la même chose.
Antisemitisme, racisme, seksisme – en klassisme, zoals moge blijken uit dit onderdeel waarin Mies Bouwman een rol speelt.

Goed, iets anders dan, en toch…
Hier heeft zij een gesprek met Godfried Bomans, die onder andere een breuk in de traditie rond Sinterklaas ter sprake brengt. De zak werd overboord gegooid, stoute kindertjes zouden niet meer door Piet over de schouder gedrapeerd worden om meegenomen te worden naar Spanje.
Misschien waren er al te veel kinderen aan de Costa geweest, in 1966, om dit schrikwekkend te doen zijn.

Mies ruste in vrede.