De Volkskrant vindt dat het rassenvraagstuk Benoemd Moet Worden

De inkt van mijn sombere stukje van vanmiddag was bij wijze van spreken nog niet droog – en dit is natuurlijk heel erg bij wijze van spreken op de interwebs – of de Volkskrant bestond het om een of andere professor aan het woord te laten die de genetisch bepaalde verschillen in intelligentie van de rassen bespreekbaar wil maken.

Praten in termen van mensenrassen is lange tijd taboe geweest. Dat is met name het gevolg van de Tweede Wereldoorlog waarin de Nazi’s zich beriepen op een rassenideologie om duidelijk te maken dat er een natuurlijke hiërarchie was tussen mensen van Arische komaf, de Übermenschen en andere mensenrassen, door hen gekwalificeerd als Untermenschen. De vraag naar ras maakte je lange tijd onmiddellijk verdacht als racist.

Psychologen die probeerden de bestaande verschillen tussen mensenrassen op de scores op de standaard IQ test (in Amerika levende Aziaten scoren gemiddeld 105, Europeanen 100, en Afrikanen tussen de 85 en 90 op een genormeerde IQ test) te verklaren in termen van genetische verschillen werden [sic! – red. K.] de mond gesnoerd.

In het kader van de goedbedoelende rotzooi pleit de schrijver tegen Zwarte Piet en voor het zebrahuwelijk. Maar hij is met zijn rassenleer allang door de mand gevallen met het gebruikelijke gezwets over genen, losgelaten op “rassen” waarvan het bestaan plotseling niet meer discutabel is.

14 gedachten over “De Volkskrant vindt dat het rassenvraagstuk Benoemd Moet Worden”

 1. “Dit boek verscheen enkele maanden geleden en heeft tot een golf van protest geleid in maatschappelijke kringen (zie onder meer de recensies in de Huffington Post) als wetenschappelijke kringen (lees deze open brief van Amerikaanse genetici). Zelfs zijn eigen New York Times kwam met een vernietigende recensie over het boek.

  De vraag is of dit helemaal terecht is. Ik heb het boek deze vakantie gelezen…

  “Wade juxtaposes an incomplete and inaccurate account of our research on human genetic differences with speculation that recent natural selection has led to worldwide differences in I.Q. test results, political institutions and economic development. We reject Wade’s implication that our findings substantiate his guesswork. They do not.

  We are in full agreement that there is no support from the field of population genetics for Wade’s conjectures.”

  http://cehg.stanford.edu/letter-from-population-geneticists/

  https://en.wikipedia.org/wiki/A_Troublesome_Inheritance:_Genes,_Race_and_Human_History
  “The book has been widely denounced by scientists.”

  Maar het las zo lekker weg, tijdens de vakantie…

  Mark van Vugt is een lul.

 2. Gek genoeg vinden mensen met een bescheiden IQ zelf nooit dat hun mening minder interessant is dan die van iemand met een hoger IQ.
  Als IQ zo interessant was, zou er wel vaker naar gevraagd worden. De werkelijkheid is, dat niemand me ooit naar mijn IQ gevraagd heeft, en ik het ook niet weet.
  Het is kennelijk alleen interessant voor sommige wetenschappers. En voor racisten.

 3. De hoedanigheid van de iq test speelt een belangrijke rol. Afwijkingen van 10 punten naar boven en naar beneden zijn normaal. De makers van de testen slagen er maar slecht in om te corrigeren voor cultuurverschillen.
  De goede resultaten van de Asjkenazische Joden zijn waarschijnlijk te danken aan het feit dat de testen door mensen uit dezelfde culturele groep (Asjkenazische Joden) zijn gemaakt.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wechsler_Adult_Intelligence_Scale

  Het praten in termen van mensenrassen is per definitie discriminerend. Waar zou het toe dienen?
  http://www.youtube.com/watch?v=Z341bBS7oj0#t=204

 4. Zal Mark van Vugt tevens antisemitisme toejuichen?

  “Populations that live at high altitudes, like Tibetans, represent another adaptation to extreme environments. The adaptation of Jews to capitalism is another such evolutionary process.

  Zie dat tevens SPLcenter aandacht heeft gegeven aan dat-vodje-welke-zo-goed-weg-las-tijdens-de-vakantie.

  “Wade’s book has been publicly endorsed by former KKK Grand Wizard David Duke, championed by noted white supremacists like Jared Taylor, John Derbyshire, and Steve Sailer, and tirelessly promoted on the neo-Nazi forum Stormfront, which the SPLC has shown to be linked to almost 100 racially motivated murders over the past five years. For all of Wade’s supposed concerns about the politicization of science, his book is entirely a phenomenon of the racist, far-right fringe.”
  http://www.splcenter.org/blog/2014/05/28/troublesome-sources-nicholas-wades-embrace-of-scientific-racism/
  Onderaan pagina meerdere referenties over dat boek.

 5. En mensen moeten maar beter niet meer aan de VU studeren als daar klonen van von Verschuer en Mengele worden voortgebracht….

 6. Een eng artikel.

  Bijna net zo eng als het plan van de Duitse overheid om in paspoorten van Jihadisten een grote J te gaan stempelen, waar nogal veel Duitsers maar ook anderen binnen de EU overheen zijn gevallen.

  Feit blijft :

  Ieder’s bloed is rood. Of je nu bruine huid hebt of welke andere schakering dan ook.

  Rassenleer. De meest belachelijke leer ooit verzonnen door het Imperialisme.

 7. Dit “artikel” in de Volkskrant is het volgende harde tevens directe bewijs dat onze cultuur, volgens Hirsch Ali van het “land van ooit”, direct uit de Middeleeuwse slavernij stamt. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft enorme moeite om anderen als gelijkwaardigen te accepteren, hoewel is het praktisch bewezen dat er geen integratie kan bestaan zonder acceptatie. Het laatste is de voorwaarde.

  De hoop is dat zolang we aan de linker kant alle gebreken ter sprake brengen zullen er mensen komen die in de vaarwater van de Europese beschaving willen komen.
  We bouwen aan een rechtvaardige samenleving met gelijke rechten voor iedereen – niet allen voor vrouwen en homo’s, maar ook voor allochtonen, buitenlanders, islamieten.

 8. ‘Bell Curve’ is hetgeen waarop Joost Niemoller zich eerder baseerde, volgens hemzelf.

  Blijft intrigerend hoe men zich ten domrechtse zijde telkenmale op reeds lang achterhaalde theorieën baseert en deze vervolgens als “feit” presenteert.

 9. Hoe kun je cultuurverschillen eruit filteren? Heeft de ontwerper dan geen cultuur? Een denkpatroon en ervaringspatroon is van dag 1 van je geboorte al ingeprent!Kun je je nooit van los maken. Dus de grootst mogelijke onzin

 10. Het is niet anders, men wil de feiten altijd negeren, simpelweg omdat dit een methode is – van het land van Ooit (AHA) – indien de feiten niet overeenkomen met je eigen mening, moet je ze gewoon negeren. Daarna moet de sociale ruimte ergens mee gevuld worden – dan ga je je eigen verzinsels als “feite” zijnde aangeven.

  Op dit moment draait haast onze hele maatschappij eromheen. Kzit af en toe met mensen ter bespreking die alles om alles doen om de harde feiten onder tafel te duwen en telkens weer in plaats ervan hun eigen verzinsels als “feiten zijnde” presenteren. Het schijnt maatschappelijke cultuur aan het worden te zijn. Je gelooft je oren niet als je naar die verzinsels luistert, doch is dit denk ik Krapuul.nl mee bekend.

Reacties zijn gesloten.