Protestsong du jour: Joan Baez/Ennio Morricone – Here’s To You

260px-Sacvan
Links Bartolomeo Vanzetti, rechts Nicolo Sacco

Op 15 april 1920 werden bij een roofoverval in South Braintree in de Amerikaanse staat Massachusets 2 mensen doodgeschoten. Op 14 september 1920 werden 2 Italiaanse immigranten, de schoenmaker Nicola Sacco en de visventer Bartolomeo Vanzetti, voor deze roofoverval in staat van beschuldiging gesteld. Beiden stonden bekend als anarchistische activisten, wat hen samen met hun Italiaanse afkomst – destijds een geminachte en gewantrouwde minderheid – tot perfecte  zondebokken maakte.

Ondanks het feit dat tientallen getuigen aantoonden dat geen van beiden op de plaats van de overval had kunnen zijn, werden ze in een van de meeste schokkende staaltjes klassenjustitie uit de Amerikaanse geschiedenis schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Beiden weigerden om gratie te vragen, omdat een gratieverzoek een impliciete schuldbekentenis zou zijn. De veroordeling leidde zowel binnen als buiten de VS tot heftige protesten. Nóch die protesten en demonstraties, nóch een door o.a. Einstein, Anatole France en George Bernard Shaw ondertekende petitie leverden resultaat op: op 23 augustus 1927 werden beiden op de elektrische stoel ter dood gebracht.

Een gedetailleerd verslag van de schandalige wijze waarop het proces tegen Sacco en Vanzetti werd gevoerd vind je hier. Zie ook hier.

Tekst van Joan Baez, muziek van Ennio Morricone (The Good, the Bad & the Ugly, Once Upon A Time In The West). De échte ster hier is de prachtige, aanzwellende orkestratie van Morricone.

Here’s to you, Nicolas and Bart
Rest forever here in our hearts
The last and final moment is yours
That agony is your triumph