Gracias Fidel – Mensaje

Jazeker, de anarchisten waren de “nuttige idioten” die de gideonsbende van Castro en de zijnen Havana hebben laten innemen, niet wetende dat hij zich zou ontpoppen tot Sowjetcommunist. Dat zou ook nog enkele jaren duren. Geopolitiek, was er een andere keuze? Het regiem in Washington heeft zijn uiterste best gedaan Cuba opnieuw te onderwerpen sinds 1959, tot en met het riskeren van een wereldoorlog, en het is niet gelukt. Nog niet.
Dat De Media uiteraard geen goed woord voor Fidel Castro over hebben zal een gevolg zijn van het feit dat Cuba als enige Latijnsamerikaans land het analfabetisme heeft “uitgeroeid” (hoewel, dat is ook gebeurd onder Chávez in Venezuela) en uitstekende medische zorg heeft die regelmatig “geëxporteerd” wordt.

In dagen waarin ik mij afvraag of zoiets als de omsingelingstheorie toch een antwoord is op het moordzuchtig kapitalisme van de metropolen overlijdt Fidel Castro. Vanwege zijn aftreden in 2008 werd dit lied van Carlos Puebla, ook bekend van Hasta siempre over Che Guevara, uit de kast gehaald – het stamt uit 1960, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de revolutie.

El día primero aquel
Lleno de emoción y ruido
Alguien dijo conmovido y feliz
Gracias Fidel

Y el pueblo después de un año repite
Gracias Fidel

Y pusieron un cartel
Con la frase mencionada
Repitiendo alborozada y feliz
Gracias Fidel

Y empezamos a tener
Leyes revolucionarias
La ley de reforma agraria
Y la ley del alquiler

Y una ley tras otra ley
Leyes para los de abajo
Para el hombre sin trabajo
Muerto de hambre en el batey

Y como el pueblo sincero
Aplaudía entusiasmado
Todos los siquitrillados
Arrancaron el letrero

Que quitaran el cartel
Eso era asunto sabido
Pero el pueblo agradecido repite
Gracias Fidel

Y el pueblo después de un año repite
Gracias Fidel

Is de uitvoerende hier Reinier Valdez?