Metalklassieker du jour: Life Eternal

https://www.youtube.com/watch?v=eUrVtR4HrAY

De Noorse godfathers van de black metal.  In 1984 opgericht door gitarist Euronymous, basgitarist Necrobutcher (what’s in a name) en drummer Manheim.

De biografie van de band laat zich lezen als een roman van Stephen King. De depressieve zanger Dead pleegde in 1991 – naar verluid daartoe aangemoedigd door Euronymous – zelfmoord door eerst zijn beide polsen door te snijden en daarna met een shotgun zijn hoofd van zijn romp te blazen. Naast zijn lichaam vond men een briefje met de laconieke boodschap “Excuses voor alle rommel”.

Het lichaam van Dead werd gevonden door Euronymous die – in plaats van de politie te bellen – foto’s maakte van het lijk. Een van de foto’s verscheen later op de hoes van de semi-officiële bootleg Dawn of the Black Hearts. Volgens onbevestigde geruchten maakte Euronymous uit Dead’s schedelfragmenten een halsketting, een gerucht dat hem in de ogen van de fans een bijkans mythische status verleende.

Bassist Necrobutcher was wat minder onder de indruk van Euronymous’ capriolen en verliet na dit alles dit gesticht de band om vervangen te worden door Varg Vikernesen aka Count Grishnakh, waarna het pas écht interessant werd. In 1993 werd Euronymous vermoord door Vikernesen. Volgens Vikernesen zélf omdat Euronymous van plan zou zijn geweest hem dood te martelen en daar een snuff movie van te maken, volgens anderen omdat Vikernesen een gewelddadige en paranoïde psychopaat met een kort lontje is. Vikernesen zou voor deze moord – en het in de hens steken van drie kerken – veroordeeld worden tot 21 jaar gevangenisstraf.

O ja, je zou het bijna vergeten: De mysteriis dom Sathanas is een meesterwerk.