Drie Israelische opperrechters in Chili aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in verband met de route van de “Muur”

Zes Palestijnse landeigenaren uit de plaats Beit Jala bij Betlehem hebben maandag in Santiago, de hoofdstad van Chili, een klacht wegens oorlogsmisdaden gedeponeerd tegen drie leden van het Israelische hooggerechtshof. De drie zijn de voormalige voorzitter van het hof, Asher Grunis, en de rechters Neal Hendel en Uzi Vogelman. Zij vormden gedrieën een kamer die in april 2015 een verzoekschrift verwierp om de route van de ”Afscheidingsmuur” zodanig te laten lopen dat de landerijen van de inwoners van Beit Jala niet van de plaats Beit Jala zouden worden gescheiden. Dit alternatief was ontworpen door de ”Raad voor Vrede en Veiligheid”, een groep van ex legerofficieren.
De klacht is ingediend door zes Palestijnen van wie het land nu door de Muur van Beit Jala wordt gescheiden. Vijf van hen hebben de Chileens nationaliteit, de zesde niet, hij woont in Beit Jala. De klacht werd ingediend op grond van het Statuut van Rome uit 2012, dat door Chili is ondertekend. Chili heeft daarmee ook het principe aangenomen dat vervolging van oorlogsmisdaden, waar ook gepleegd, universeel, dus ook in Chili kunnen worden vervolgd.De klacht wordt verder ondersteund door een groep van Chileense parlementariërs, meldt de Israelische krant Haaretz, van linkse zowel als centrum en rechtse partijen.
Bij het voorbereiden van de klacht stond het principe van de Neurenbergse processen van na de Tweede Wereldoorlog model, waarbij werd bepaald dat rechters konden worden veroordeeld wegens het meewerken aan misdaden tegen de menselijkheid.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist