Links grote winnaar Finse parlementsverkiezingen

De Finse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door links. De sociaaldemocratische SDP won 6 zetels, de Groenen 5 en de radicaal-linkse VF krijgt er 4 zetels bij. De SDP is met 40 zetels nipt de grootste partij in het Finse parlement, op de voet gevolgd door de rechts-populistische Sannfinländarna (de voormalige ‘Ware Finnen’).

Opvallend is de ineenstorting van het politieke midden: de Centrum Partij verloor maar liefst 18 van haar 49 zetels.

De meeste partijen hebben samenwerking met Sannfinländarna bij voorbaat uitgesloten. De vorming van een nieuwe regering wordt dan ook niet eenvoudig. In theorie kunnen de sociaal-democraten kiezen tussen samenwerking met het gedecimeerde politieke midden óf een coalitie met de rechtspopulisten. Dat laatste is minder onwaarschijnlijk dan het lijkt: de economische standpunten van Sannfinländarna bevinden zich uitdrukkelijk links van het midden. De partij is – uiteraard – fel tegen immigratie en ziet ook weinig heil in milieumaatregelen.

De achterban van de sociaal-democraten en de achterban van Sannfinländarna hebben één ding gemeen: beiden zijn fel tegen hervorming (lees: afbraak) van de roemruchte Finse verzorgingsstaat. Wanneer Sannfinländarna wat betreft het milieu wat water bij de wijn doet en de SDP striktere regels rond immigratie accepteert, is het best mogelijk dat beide tegenpolen vrolijk samen in bed duiken. SDP-leider Antti Rinne sloot gisteren in elk geval  samenwerking met de rechtse populisten nadrukkelijk niet uit.

Illustratie: SDP-leider Antti Rinne. Door Teemu Rajala, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34053538