Monsanto, Bayer, Syngenta, Dow en DuPont vergiftigen Hawaii

(Uitgelichte afbeelding: Tammy Brehio wijst vanop haar terras naar het maisveld van Monsanto enkele honderden meters van haar huis in het dorpje Kihei op Hawaii. Op de kleine foto rechtsonder een tractor van Monsanto die ’s nachts aan het sproeien is (Christopher Pala/kleine foto Tammy Brehio))
De bewoners van meerdere eilanden van de Hawaii-archipel maken zich ernstige zorgen over het intensief gebruik van pesticiden op landbouwgronden in de nabijheid van hun huizen en de scholen van hun kinderen door de agromultinationals Monsanto, Bayer, DuPont, Dow en Syngenta.

“Dat is de plek waar ze pesticiden spuiten, zelfs als de wind in onze richting staat”, zegt Tammy Brehio terwijl ze vanop haar terras naar een veld wijst een paar honderd meter verderop. “Sinds we naar hier verhuisd zijn, hebben we vaak last van keelpijn en hoesten we bijna voortdurend”, zegt de veertigjarige moeder van drie jonge kinderen.

Zij en haar buurman, die liever anoniem blijft omdat hij in de landbouwsector werkt en anders vreest voor zijn job, zeggen dat het spuiten vaak tijdens de nacht gebeurt. “Ik word er wakker van”, zegt Brehio. “Het heeft een sterke geur en bemoeilijkt het ademen.”

Sinds 2005 hebben de bedrijven Monsanto, DuPont en Dow Chemical uit de VS, Bayer en BASF uit Duitsland en Syngenta uit Zwitserland hun verspreidingsgebied op Hawaii meer dan verdubbeld. Het groeiseizoen gaat op deze tropische eilanden het hele jaar door, wat deze bedrijven veel tijd bespaart als ze een nieuwe teeltvariëteit op de markt willen brengen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be