Europees burgerinitiatief wil glyfosaat definitief verbieden

Reeds 271.000 EU-burgers hebben een petitie ondertekend om glyfosaat definitief te verbieden. Agrogigant Monsanto, voornaamste producent van deze kankerverwekkende pesticide, wil miljarden winsten vrijwaren en lobbyt zwaar tegen een EU-verbod. Vanaf 1.000.000 handtekeningen is de Europese Commissie wettelijk verplicht de petitie te beantwoorden.

De Europese organisatie WeMove.EU lanceerde op 13 februari 2017 een petitie om glyfosaat vanaf eind 2017 definitief te verbieden.

In de zomer van 2016 was een poging van de Europese Commissie mislukt om de licentie van het product opnieuw te verlengen met 15 jaar. Een intense campagne moest opboksen tegen intensieve lobbying van de chemische industrie, maar kon gedaan krijgen dat de licentie slechts voor 18 maanden werd verlengd.

Zonder twijfel weten de agrobedrijven als Syngenta en Bayer en in de eerste plaats Monsanto (als grootste producent van glyfosaat) nu al wat de werkelijke impact is van hun producten (net als de tabaksindustrie en de petroleumbedrijven dat weten van hun producten). Algemeen belang en volksgezondheid vertaalt zich echter niet in termijnwinsten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

Weblink naar de petitie: Stop Glyphosate – European Citizens’ Initiative: Ban glyphosate and protect people and the environment from toxic pesticides

Rapport van Friends of the Earth Europe: The Environmental Impacts of glyphosate

IARC Scientists Defend Glyphosate Cancer Link; Surprised by Industry Assaul