Fijnstof beïnvloedt 2,7 miljoen vroeggeboortes per jaar

Luchtvervuiling leidt niet enkel tot voortijdig sterven bij volwassenen, maar ook tot vroeggeboortes. Elk jaar is vuile lucht wereldwijd een invloedsfactor bij ongeveer 2,7 miljoen vroeggeboortes, blijkt uit grondig onderzoek van de geboortecijfers van 2010.

Een bevalling wordt als een vroeggeboorte of prematuur beschouwd als de baby voor de 37ste week zwangerschap geboren wordt. Dit kan heel wat oorzaken hebben, van de leeftijd van de moeder tot ziekte en sociale factoren zoals armoede.

Uit recent onderzoek bleek dat ook luchtvervuiling een rol speelt. Wetenschappers van The Stockholm Environment Institute (SEI) en de Britse Universiteit van York berekenden dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof.

14,9 miljoen vroeggeboortes per jaar
In 2010 werden wereldwijd in totaal ongeveer 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren. In Europa is dat het geval voor 4 tot 5 procent van alle zwangerschappen, stellen de auteurs in het tijdschrift Environment International. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen de 15 tot 18 procent. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be