De zomer van de chickfriends en insecticiden op je bord

Fipronil. Veel kans dat u er – net als ik – nooit van gehoord had tot deze zomer. Er is iets meer kans dat u het de voorbije maanden ingeslikt hebt. Fipronil is een chemisch gif dat in eieren terechtkwam. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om vlooien en teken te bestrijden bij katten. Maar omdat het, volgens de WHO, ‘matig toxisch’ is voor mensen, mag het niet gebruikt worden in de voedselketen.

Wat Fipronil doet met mensen, weten we niet. Na experimenten op ratten weten we wel dat het in hoge doses de schildklier, lever en nieren kan aantasten en ook kanker kan veroorzaken.

Sinds de start van het schandaal staat Nederland op stelten. In België veroorzaakt het nauwelijks een rimpel. Om een idee te geven: van de 49 Nederlandstalige artikels die deze vrijdag verschenen met het woord ‘fipronil’ kwamen er 48 uit Nederlandse kranten. In de Vlaamse kranten verscheen vandaag slechts één artikel dat het woord fipronil bevat.

Dat is merkwaardig want de oorzaak van het schandaal ligt in ons land. De fipronil die teruggevonden werd in Nederlandse en Belgische eieren is wellicht afkomstig van Poultry-Vision, een bedrijf uit het Kempense Weelde dat zich specialiseerde in het leveren van reinigingsmiddelen aan pluimveebedrijven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be