Landen Zuidelijk Afrika vrezen voedselcrisis tegen eind 2015

Leiders van de vijftien SADC-landen in Zuidelijk Afrika vergaderen op 18 en 19 augustus 2015 over de voedselschaarste in hun landen. Weinig regen en extreem hoge temperaturen leiden daar tot tegenvallende oogsten. Tegen het einde van 2015 riskeren miljoenen mensen hongersnood.

In een aantal van de vijftien landen van de Southern African Development Community (SADC) is de oogst met 90 procent gekrompen, zegt een SADC-rapport van juni 2015. Een mix van onregelmatige regenval, hoge temperaturen en overstromingen heeft ervoor gezorgd dat 27 miljoen van de 292 miljoen mensen in de zuidelijke regio tegen het einde van het jaar afhankelijk zullen zijn van voedselhulp.

De leiders van onder meer Namibië, Lesotho, Zambia, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika zitten sinds 18 augustus samen in Gaborone, hoofdstad van Botswana, om de noodtoestand te bespreken. Er wordt niet verwacht dat ze een gemeenschappelijke oproep zullen doen voor hulp, maar wel dat “individuele landen dat gaan doen”, zegt Margaret Nyirenda van SADC in de krant The Zambezian.

Van de SADC-landen zijn Malawi, Zimbabwe, Namibië en Botswana het ergst getroffen door de huidige voedselcrisis. Zimbabwe zal naar verluidt 49 procent minder voedsel produceren en 700.000 ton graan moeten invoeren om zijn bevolking te kunnen voeden. Vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa deed al een oproep naar de ontwikkelingsagentschappen en de privé-sector voor financiële steun.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be