China en VS verbruiken minder steenkool

In China daalt het verbruik van steenkool voor het tweede jaar op rij. Ook in de VS, de tweede grootste economie ter wereld, daalt het verbruik sneller dan verwacht.

Volgens cijfers van het Nationaal Bureau voor Statistiek in China is het verbruik van steenkool in 2015 opnieuw gedaald. Na een daling van 2,9 procent in 2014 daalde het verbruik in 2015 met nog eens 3,7 procent.

Alles wijst erop dat het niet om een tijdelijk dipje gaat: China wil meer dan duizend steenkoolmijnen sluiten en de komende drie jaar geen nieuwe mijnen goedkeuren. In tussentijd groeit de hernieuwbare energie, windenergie met 34 procent en zonne-energie zelfs met 74 procent.

Ook de VS kicken veel sneller af van steenkool dan verwacht. Uit een rapport van de Business Council on Sustainable Energy blijkt dat steenkool in 2015 goed was voor 34 procent van de Amerikaanse elektriciteitsproductie. Dat is heel wat minder dan tien jaar geleden, toen steenkool nog goed was voor de helft. De snelle daling zet de VS al halverwege op weg van het doel van de regering-Obama om de CO2-uitstoot van de energiesector met een derde te verminderen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be