Droogteperiode Midden-Oosten ergste in 900 jaar

De huidige droogte die in 1998 begon in het oostelijke Middellandse Zeegebied waar Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië en Turkije liggen, is de hevigste van de afgelopen negen eeuwen. Dat stellen NASA-wetenschappers op basis van nieuw onderzoek.

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie National Aeronautics and Space Administration (NASA) bestudeerden de jaarringen van bomen. Dunne jaarringen wijzen op jaren van droogte, dikke ringen op jaren waarin genoeg water beschikbaar was.

Tijdens hun onderzoek verzamelden ze ook gegevens over de geografische spreiding van droogteperiodes. Door deze data te combineren, konden ze vaststellen wat in de afgelopen negenhonderd jaar de normale variaties op het weerpatroon waren.

“De omvang en impact van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering maakt het belangrijk om te begrijpen welke natuurlijke klimaatvariaties er zijn”, zegt Ben Cook, hoofdauteur van de studie en klimaatwetenschapper bij het Goddard Institute for Space Studies van de NASA.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be