Gletsjer in Bolivia is gesmolten, gevolgen mogelijk desastreus

De gletsjer en de sneeuw boven de hoofdstad La Paz zijn al zeven jaar verdwenen, de skilift is al jaren werkeloos. Toch blijft skiliftbediener Samuel dagelijks vanuit de stad naar zijn oude werkplek wandelen en bidt hij tot de berggoden in de hoop dat de sneeuw terugkeert. Cineast en milieu-activist Pieter Van Eecke volgde deze man een tijd. Het resultaat is de mooie documentaire “Samuel in the clouds”, die niet alleen laat zien wat klimaatverandering met een mens kan doen, maar ook aanstipt dat de regio minder vruchtbaar kan worden.

Het is inmiddels een iconisch beeld uit Bolivia: de eenzame berghut boven een afgrond waarin ooit een grote gletsjer lag. Samuel, een 52-jarige man van Aymara origine uit de voorstad El Alto, wandelt er iedere dag naar toe. Ook al heeft hij in geen jaren meer sneeuw of ijs gezien. Hij blijft immers hopen dat het terug gaat sneeuwen op de berg Chacaltaya, want de wolken blijven voorbijkomen.

Samuel voorziet tegenwoordig groepen toeristen van thee met cocablaadjes in zijn skiresort of hij spreekt er met wetenschappers over de opwarming van de aarde. Vlakbij de voormalige skipiste ligt namelijk een onderzoeksbasis waar staaltjes lucht genomen worden voor verder onderzoek. Terwijl de wetenschappers alarmerende uitspraken doen, ziet Samuel berggeesten passeren en brengt hij samen met een sjamaan offers aan de vader van de berg.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be