Klimaatwijziging verandert één derde Spanje in dode woestijn

Als de klimaatopwarming van de aarde niet wordt afgeremd, verandert één derde van Spanje in een woestijn, volgens een nieuwe studie. Alleen als de temperatuur wereldwijd met 1,5 graad daalt, kan het Spaanse landschap nog blijven zoals het vandaag is.

Zelfs als de doelstellingen van het klimaatakkoord COP21 van Parijs worden gehaald, namelijk een beperking van de temperatuurstijging met maximaal 1,5 tot 2 graden tegen 2100, zal Spanje grondig veranderen, stelt de studie Climate change: The 2015 Paris Agreement thresholds and Mediterranean basin ecosystems van het Franse onderzoekscentrum Centre de Recherche et d’Enseignement de Géosciences de l’Environnement (CEREGE) in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Door de hogere temperaturen zullen planten en bomen in Spanje naar hogere en noordelijker zones trekken. Stijgt de temperatuur wereldwijd met 4 graden tegen 2100, het worstcasescenario, dan krijg je in het centrum van Spanje een Noord-Afrikaans klimaat. Een derde van het land zal dan in woestijn veranderen.

In 2016 heeft Spanje al een woestijn, meer bepaald in de provincie Almería in het zuidoosten van de regio Andalucía. De Desierto de Tabernas (woestijn van tabernas) ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de provinciale hoofdstad (met dezelfde naam) Almería.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be