“Klimaatopwarming tot 3,4 graden, ook met volledig klimaatverdrag”

De VN stellen dat als alle overheden zich houden aan de beloftes in het klimaatverdrag COP21 van Parijs, de wereld nog altijd op weg is naar een klimaatopwarming met 2,9 tot 3,4 graden Celsius tegen het jaar 2100, veel meer dan de maximale opwarming met 2 graden die in Parijs werd overeengekomen als drempel om rampen te vermijden.

Op 4 november 2016 wordt klimaatakkoord COP21 van december 2015 in Parijs van kracht. Daarin nemen de deelnemende landen zich voor om de klimaatverandering te beperken tot maximaal 2 graden Celsius boven de gemiddelde temperatuur van de aarde voor de start van de industriële revolutie.

Uit het rapport Emissions Gap Report 2016 van het VN-Milieuprogramma (UNEP) blijkt dat, als alle landen de beloftes van COP21 inlossen, de CO2-uitstoot in 2030 naar alle waarschijnlijkheid nog altijd rond de 54 tot 56 gigaton CO2 zal schommelen – veel meer dan de 42 gigaton die nog maximaal uitgestoten mag worden om de klimaatverandering onder de 2 graden te houden.

Als deze beloftes niet snel ambitieuzer gemaakt worden, zetten ze de wereld op weg naar een opwarming tussen 2,9 en 3,4 graden Celsius en verliest de internationale gemeenschap de mogelijkheid om de klimaatverandering nog in de buurt te houden van 1,5 graden, zoals ze zichzelf had voorgenomen in Parijs.

Via:: dewereldmorgen.be