Tegen vergroening van de aarde?

Vooral de Derde Wereld zal van een groener klimaat profiteren. Vergroening kan zorgen voor uitbreiding en verbetering van het landbouwareaal. Maar hoe krijg je de wereld groener? Het goede nieuws is dat daartoe mogelijkheden bestaan. In feite hoeven we er relatief weinig extra inspanning voor te leveren want de huidige toename van CO2 zorgt voor vergroening. Is de aangehaalde Nederlandse bron weinig geloofwaardig? Een NASA-studie toont details van een groener arctisch gebied. Die vergroening van de poolgebieden is veelbetekenend. Niet de Sahara vormt de grootste woestijn op aarde, die komt pas op de derde plaats na de ijswoestijnen. Het leven juicht bij de teloorgang van de polen.

Maar zorgt kooldioxidetoename en daarmee opwarming niet juist voor problemen? Zeker, daar ontkom je niet aan. Iedere verandering brengt positieve en negatieve effecten met zich mee. Nederlands grootste ‘filosoof’ van de 20e eeuw Johan Cruijff heeft het ooit subliem verwoord: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’

Verder dan deze cruijffiaanse wijsheid zal ik niet ingaan op de voordelen versus de nadelen. Dat lijkt me met de huidige stemming niet zinvol. De hype van de klimaatalarmisten heeft momenteel duidelijk de overhand. Zo hebben 400 vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers in september nog in een brief gewaarschuwd voor klimaatopwarming. Die zou een groot risico inhouden. En de klimaattop die aanstaande week in Marrakesj begint, brengt ongetwijfeld de nieuwste rampscenario’s voor het voetlicht.

Waarom ga ik toch tegen de mainstream in? Ik geloof sterk in het gezegde ‘eerlijk duurt het langst’. Onterecht volgehouden hypes komen als een boemerang terug en meppen je uiteindelijk neer. Eenmaal zal de ballon vol met angst voor de verre toekomst worden doorgeprikt. Vorig jaar heb ik gesteld dat de modieuze angstgril voor 2025 over zijn hoogtepunt heen zal zijn. Dat zit er nog steeds in. De onheilspellende hockeystickcurve van Michael Mann c.s. is in het laatste IPCC-rapport van 2014 al getransformeerd in een geruststellende kluwen spaghetti. De vergroening van de aarde zal meer en meer wetenschappers doen erkennen dat die verandering eveneens geruststellend is.