Met Trump pakken zich donkere wolken samen boven klimaatakkoord

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is een flinke opdoffer voor het klimaatakkoord van Parijs. Trump beloofde eerder de VS te zullen terugtrekken uit het akkoord, maar dat wordt niet zo eenvoudig als het lijkt.

VN-klimaatchef Patricia Espinosa feliciteerde Trump eerder vandaag met zijn overwinning. “We kijken ernaar uit om samen te werken met zijn regering om de klimaatagenda verder uit te bouwen in het belang van alle volken ter wereld”, zei ze.

Het is zeer de vraag of de regering-Trump daar ook zo over zal denken. De nieuwe president heeft immers al verschillende keren laten weten dat hij als Amerikaanse president af zou willen van het Klimaatakkoord van Parijs, dat volgens Trump slecht onderhandeld is en veel te duur uitvalt voor de VS.

Bovendien heeft Trump al herhaaldelijk de wetenschappelijke consensus rond de klimaatverandering in twijfel getrokken. In 2012 twitterde hij dat “het concept van global warming gecreëerd is door en voor de Chinezen om de Amerikaanse industrie minder competitief te maken”. Een jaar later noemde hij het verschillende keren een “erg dure hoax”.

Ramp
Klimaatactivisten in de VS en de hele wereld zijn dan ook geschokt over de verkiezing van Trump. “Een ramp”, noemt May Boeve van de actiegroep 350.org het onomwonden. “Ons werk wordt nu een heel pak moeilijker, maar het is niet onmogelijk en we weigeren de hoop op te geven.”

De kans dat hij teruggefloten wordt door de rest van de Republikeinse Partij is bovendien zo goed als onbestaande. Het Republikeinse Platform, de visietekst van de partij die werd goedgekeurd op de Republikeinse conventie, maakt brandhout van het huidige Amerikaanse milieu- en klimaatbeleid. De partij pleit onomwonden voor fossiele brandstoffen en tegen milieuregels of klimaatinspanningen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be