Stafchef Witte Huis bevestigt: ontkenning opwarming aarde wordt officieel beleid

De – aankomende – Stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, heeft alle hoop dat het niet zo’n vaart zal lopen met Trump’s plannen zich terug te trekken uit het in Parijs afgesloten klimaatakkoord effectief de grond ingeboord.  Vorige week beweerde Trump in een interview met de New York Times dat hij met een ‘open blik’  naar de feiten rond de opwarming van de aarde zou kijken. Veel ‘liberals’ vatten dat op als een signaal dat Trump uiteindelijk misschien wel mee zou vallen, maar Priebus maakte korte metten met de laflinkse illusies. In een interview met Fox News verklaarde Priebus dat:

As far as this issue on climate change — the only thing he [Trump] was saying after being asked a few questions about it is, look, he’ll have an open mind about it but he has his default position, which most of it is a bunch of bunk, but he’ll have an open mind and listen to people.

16-008-nasa-2015recordwarmglobalyearsince1880-20160120
2015 was het warmste jaar sinds de metingen in 1880 begonnen. En 2016 gaat 2015 nog overtreffen. Illustratie: Wikipedia
M.a.w: Trump zal – als alles meezit en hij er tussen alle zakelijke beslommeringen door de tijd voor kan vinden – beleefd luisteren naar wetenschappers, maar hij gaat zich er geen ruk van aantrekken, want het is toch allemaal maar onzin. Zoals Joe Romm bij ThinkProgress terecht opmerkt: je kunt natuurlijk niet met een “open blik” naar  iets kijken wat je maar onzin vindt. Het één sluit het ander uit.

Niet wat Trump zegt is van belang – dat is toch elke dag wat anders -, maar wat hij doet. En de feiten zijn dat hij beruchte klimaatsceptici als Myron Ebell op topfuncties benoemt en actief zoekt naar wegen om het Parijse klimaatakkoord te ontmantelen. Nee, Trump zal niet “meevallen”. Het gaat nog veel erger worden dan we vreesden.