Na verouderde reactoren, scheurtjesreactoren, nu ook onveilige uitbater

Electrabel en zijn kerncentrales zijn niet uit het nieuws te houden. Eerst zijn er alle perikelen met de verlenging van de levensduur van de overjaarse kernreactoren van Doel 1 en 2. Kort daarna wordt – jawel, door het FANC! – groen licht gegeven om de scheurtjesreactoren van Tihange 2 en Doel 3 te heropenen. En nu krijgt Electrabel van datzelfde FANC de les gespeld over haar gebrek aan veiligheid in Doel en Tihange. Graag zagen we dezelfde ijver in verband met de twee eerst genoemde dossiers.

n de pers verschijnen meerdere artikels over de vastgestelde onveiligheid in Doel en Tihange. Daarbij uit Jan Bens, directeur van het FANC en ex-directeur van de kerncentrale van Doel, in hoogst eigen persoon zijn ongenoegen over gebrekkige toestanden in Doel en Tihange. Hij schrijft er zelfs twee brieven over.

Bovendien neemt hij ook gerechtelijke stappen tegen Electrabel. Als ex-kader van Electrabel en directeur van Doel kan hij weten wat er reilt en zeilt in Electrabel en haar kerncentrales. In dit geval gaat het over de onveiligheid bij brand in Doel en Tihange, waarbij zelfs een kernsmelt niet uitgesloten wordt.

Dit is zowat het ergste ongeval dat er kan gebeuren, waarbij de gesmolten massa zich doorheen het reactorvat kan boren, zoals in Fukushima het geval is. Verder klaagt hij over een gebrekkige veiligheidscultuur in Tihange. Dat is niet de eerste keer, want eerder werd dit ook reeds aangekaart.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be