Israël introduceert apartheidsbuslijnen

Met ingang van maandag zullen zullen er buslijnen van de West Bank naar centraal Israël rijden met speciale lijnen voor Joden en aparte lijnen voor Arabieren.

De Afikim busmaatschappij zal “Palestinian-only” buslijnen rijden van de checkpoints naar Gush Dan om te voorkomen dat er Palestijnen instappen in bussen waar al Joden in zitten (Haaretz).

57 gedachten over “Israël introduceert apartheidsbuslijnen”

 1. Snel even Elma Drayer bellen , J v.d. Heuvel heeft zich weer anti-Semitisch uitgelaten op Krapuul …. 😉

 2. Een journalist van de Sunday Times beschreef de situatie in bezet Palestina na een bezoek ter plaatse als volgt:

  “When you observe from afar you know that things are bad, but you do not know how bad. Nothing can prepare you for the evil we have seen here. It is worse, worse, worse than everything we endured. The level of apartheid, the racism and the brutality are worse than the worst period of apartheid”

 3. Flauw om meteen het woord apartheid uit de groeve te halen, terwijl het gewoon om “gezelligonderelkaarindebus” gaat…

 4. @5 Da’s leuk dat je over Naftaniel begint in deze context. Die heeft in dit soort gevallen geen mening.

 5. @5 Marc Rosa mocht ten minste de bus in , tot eigen buslijnen voor zwart en blank is het zelfs in de zuidelijke US nooit gekomen , alleen tot eigen delen van dezelfde bus …

 6. Je weet natuurlijk wel dat dit uit onmacht en nood is ingesteld. Er zijn helaas een beperkt aantal Palestijnen die als ultieme droom het opblazen van bussen met veel jonge Israëlische kinderen hebben. Toegegeven het is een paardenmiddel en hier worden veel onschuldige Palestijnen mee geconfronteerd, maar verzin maar eens iets beters om de veiligheid van je burgers te garanderen.

 7. @8
  Ik weet iemand die een compleet hotel met mensen en al heeft opgeblazen en toch premier van Israel is geworden. Dubbele maatstaven?

 8. @8, het volgende zegt meer over je eigen denken, dan dat het ook maar iets over Palestijnen zegt.

  “…die als ultieme droom het opblazen van bussen met veel jonge Israëlische kinderen hebben…”

  Overigens, hoeveel voorbeelden van Israëli wil je hebben, die het meest lugubere willen ten aanzien van Palestijnen in het algemeen – en zelfs de mensheid in zijn geheel? Hoeveel voorbeelden wil je nog zien, Jhim?

  Je beseft drommels goed, dat deze maatregel louter dient om mensen uit te sluiten en te onderdrukken. En niet ‘ter bescherming van’. Wanneer stap je eindelijk eens uit dat propaganda geblaat, Jhim?

 9. @8 je hebt je blijkbaar nog steeds niet losgemaakt van het PVV filo-semitisme ..

 10. Ik weet nog wel meer voorbeelden hoe ik mijn ideale samenleving kan organiseren @8 helaas verbiedt de wet mij om zulks te implementeren.

 11. @10 zonder op de gecompliceerde situatie aldaar in te gaan, is het gevolg dat er blijkbaar mensen zijn die zichzelf opblazen in bussen. Dit paardenmiddel is dan waar men naar grijpt.

 12. Voor alle duidelijkheid, ik ben het er absoluut niet mee eens maar kan me de onmacht voorstellen.

 13. @15 ik ben helaas niet onschendbaar zoals sommige medeburgers. Dus nee dank je.

 14. @18 valt me toch een beetje tegen. Je leek me toch iemand die er keihard in durft te gaan.

 15. Palestijnen hebben niet eens een fatsoenlijk openbaar vervoer meer. Terwijl Israel zelfs in dit land een grote busvervoerder mag zijn, Arriva.

  Je bent aan het teasen van Bemmel.

 16. @20 ik ga er ook wel tegen in maar ik hou me aan de mensenrechten. Zouden meer mensen moeten doen.

 17. @23 Dachten de Nazi’s ook , daarom hebben ze mijn gevaarlijke Communistsche oom geexecuteerd , maar ik vermoed dat jij hun ideeen wat lebensraum betreft steun zolang het Zionisten zijn die deze ruimte opeisen ten koste van de Moslim en Christen Palestijnse Üntermenschen …

 18. @8 Voorstel, Jhimbo: een rechtvaardige vrede. Dat is nog steeds mogelijk, maar komt met dit soort maatregelen steeds verder uit het zicht.

 19. @27 verstandige opmerking. Als beide partijen geen ‘bijbedoelingen’ bij dit conflict hebben, zou dit moeten kunnen.

 20. @30 Jhimbo, alle partijen, veel meer dan twee, hebben altijd “bijbedoelingen”. Het gaat erom wie als eerste doelbewust de “bijbedoelingen” negeert en zo helpt een ingangetje forceren.

 21. @30 Geef jij nou eerst maar eens antwoord op #19, jij kampioen van de mensenrechten,
  want die had het toch echt tegen jou.

 22. Die bijbedoelingen liggen er zo dik bovenop, dat je het nog maar moeilijk bijbedoelingen kunt noemen:

  genocide, stukje bij beetje, onder het mom van zelfverdediging, dat is de juiste omschrijving.

 23. @13
  “…Dit paardenmiddel is dan waar men naar grijpt….”

  Waar men weer naar grijpt, Jhim. De afgelopen _decennia_ heeft dit al eerder plaatsgevonden. Een stok waar men weer mee slaat. Tijd dat die overdrachtelijke stokken (meervoud, inderdaad) worden afgenomen. Hoog tijd, zelfs.

  Echter met zeloten zoals er bijvoorbeeld een likoed.nl is, gaat dat nog lastig worden zolang er nuttige idioten zijn die propaganda als zoete Matzes vreten. En, oh bittere ironie, zelfs de neo-nazis (o.a. binnen de staf van Wilders!) werken hier maar wat graag aan mee.

  Deze rigide maatregel is niet ter protectie van de mensen die in Israël woonachtig zijn. Deze maatregel is er om Palestijnen weer eens & nog meer te onderdrukken. En dat weet je. Zo ook blijkt uit je reacties.

 24. @8 “ultieme droom het opblazen van bussen met veel jonge Israëlische kinderen”

  Welke ontaarde ouder gaat er dan ook met z’n kinderen naar oorlogsgebied. Worden die kinderen niet een beetje misbruikt om die gebieden bezet te houden? Dat er in oorlogsgebied slachtoffers vallen is erg maar wel te verwachten. Als je dan ook nog met verhalen van arme onschuldige kinderslachtoffertjes propaganda gaat voeren ben je om te beginnen al verkeerd bezig natuurlijk. Die ouders zijn de werkelijke schuldigen.

 25. @34 Veel te kort door de bocht. ‘Twee kijven, twee schuld’ luidt het aloude gezegde. Hamas heeft bijvoorbeeld de vernietiging van Israël in hun handvest staan. De nuance en toenadering zal vanuit de bevolking moeten komen. Veel Joodse mensen zouden graag in vrede met hun Palestijnse buren leven. Deze mensen komen veelvuldig in beeld en spreken zich hierover uit. Als een zelfde beweging zou ontstaan (of misschien is deze er al, alleen nog onzichtbaar) bij de Palestijnen, is er licht aan het einde van de tunnel.

 26. @38 Die beweging is er al: Fatah.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fatah
  Verder wil de meerderheid van de Palestijnen alleen maar rust en vrede, zoals ook de meerderheid van de Israelis.
  Het zijn Hamas en de vorige en huidigeIsraelische regeringen die nog haantje lopen te spelen. En nogmaals, apparte bussen voor Israelis en Palestijnen is het verkeerde signaal.

 27. @38 Ik ken nog veel meer aloude gezegdes, maar die zijn, net als dit gezegde, in dit geval niet van toepassing.

  En je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op #30 en #19 , geachte vredesduif.

 28. @40 “Twee kijven, twee schuld” is wel degelijk van toepassing, zolang geen van deze twee achterlijke kijvers de eerste stap wil zetten en nog steeds de hakken in het zand slaat.

 29. @41 Als iemand jouw huis binnenkomt met de bewering dat het eigenlijk van hem is,
  dan ben ik benieuwd wat jouw eerste stap zal zijn.

 30. @42 Als het hier om een huis zou gaan, was het nogal simpel, right? Simplificatie van dit enorm complexe thema lijkt me ook niet de oplossing.
  Wat wil je dan Harm? Alles moet maar verder escaleren, totdat er weer een oorlog uitbreekt, met alle gevolgen van dien? Ja, iemand moet de eerste stap (durven) zetten, anders komt er nooit een oplossing.

 31. @43 Maar het is gewoon zo simpel , het westen wilde van de Joden af , de Duitse oplossing was niet gelukt dus naar thuislanden in het middenoosten sturen maar , dat die Üntermenschen die daar al woonde daar het slachtoffer van werden kon het westen geen reet schelen …

 32. @44 Misschien was het toen zo simpel, hoewel ik ook dat betwijfel. Nu is het niet meer simpel, omdat er ondertussen een en ander gebeurd is, dat de zaak oneindig veel gecompliceerder maakt. Een eerste stap zetten is wel simpel, maar niemand doet het.
  Wat is jouw oplossing?

 33. @45 Landteruggave aan de Palestijnen , een gezamelijk bestuur voor het hele gebied , eind aan de discriminatie van Palestijnen en als allereerste een verbod op nieuwe Joodse Immigratie naar dat gebied …

  Het is toch een Gotspe dat de neef van een nicht van een oom van een broer van een door Nazi’s vermoordde Duitse Jood recht heeft op onteigende/gestolen kunst , maar dat het kind van een door Zionisten vermoorde Palestijn géén recht kan doen gelden op het land dat zijn familie eeuwen bebouwde .. Voor al dat gestolen land ( weet je wel die zogenaamde woestijnwonderen waar de Zionistische Kolonisten met hun Kibboets in 10 jaar tijd olijfbomen van 300 jaar oud konden laten groeien ) moet op zijn minst een vergoeding worden betaald aan de nabestaande maar liefst teruggegeven … laat het westen maar betalen , die hebben iets wat niet van hen was weggegeven .. betalen met geld én met ruimte voor hen die niet met de Palestijnen willen samenleven … Oost Duitsland barst van de halflege dorpen ,,,

 34. @43 Zegguh, grapjas: jij begint met oudhollandse zegswijzen de problemen in het M-O op te lossen en vervolgens verwijt je mij “simplificatie van dit enorm complexe thema”?!

  Het is gewoon niet waar dat er ondertussen een en ander gebeurd is, dat de zaak oneindig veel gecompliceerder maakt.

  Israel maakt de zaak met de dag gecompliceerder, MOEDWILLIG, dat is de waarheid.

  Ik ben dat halfzachte gelul zo ontzettend beu: het zijn altijd de supporters van Israel die er mee komen onder het mom van redelijkheid. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezeur: wegwezen daar.. Basta!

 35. @ 47 Basta?! Vergeet het maar. Ja, Israel maakt het met de dag gecompliceerder, ik heb niks anders gezegd. En aan dat zionistisch landjepik heb ik een enorme pesthekel. Je hebt overduidelijk niet mijn voorgaande commentaren, of die bij andere stukken gelezen. Maar om nu de Palestijnen als onschuldige lammetjes in een pure slachtofferrol te douwen gaat me ook te ver. Ze spelen, net als Israel, een hoofdrol in deze tragedie. Ik zeg dat een van beide, Israel of de Palestijnen ooit een eerste stap moeten zetten om verdere escalatie te voorkomen. Maakt me dat partijdig voor Israel? Ik dacht het niet.

 36. @48 Stroman: drogreden. het veranderen van een uitspraak van een tegenstander in een andere uitspraak, die makkelijker te weerleggen is dan de eerste.

  Ik heb de Palestijnen geen onschuldige lammetjes genoemd, nog iets dergelijks gesuggereerd.
  Maakt jou dat partijdig voor Israel? Ik dacht het wel:

  Israel is de bezetter, niet de Palestijnen.
  Wegwezen daar. Basta!

 37. Ik verwacht van Neerland’s nationale huilbaby Lodewijkje-huilie-huilie-Asscher een krachtige stellingname tegen die Israelische apartheid: meneer is immers tegen parallelle gemeenschappen.

 38. @49 Dat van de lammetjes was meer in het algemeen. Als je meent woorden in je mond gelegd te hebben gekregen, dan spijt me dat. Zo was dat niet bedoeld.
  Mijn standpunt t.a.v. Israel: mag blijven, maar wel binnen de grenzen van het ontwerp van de VN uit, ik meen, 1947. Dat stukje bij beetje land afpakken van de Palestijnen is niet acceptabel en moet worden teruggedraaid. Dus inderdaad: wegwezen daar. Idiote pesterijen, zoals die gescheiden bussen en volstrekt willekeurige behandeling en erger, kan ik alleen maar veroordelen.
  Het idee van Al Bakrastani in @46 om het westen hun (monetaire) verantwoordelijkheid te laten nemen vind ik uitstekend.

 39. @55 Dank je wel, zeer attent, maar

  “Unfortunately we do not own the rights to stream this video in your country. Thank you for understanding”

  Dat laatste hadden ze beter weg kunnen laten.

  Dat is nou een van de redenen dat ik altijd torrents gebruik. Een andere reden is dat mijn bandbreedte vaak onvoldoende is, zodat ik het materiaal eerst moet downloaden om het zonder horten en stoten te kunnen bekijken. Helaas bestaat van deze documentaire nog geen torrent. Over een maandje probeer ik het nog wel eens.

 40. @38 wil een ‘Arabische Lente’ in het gebied waar dagelijks onschuldige doden vallen. Goh, en laat het extreemrechtse deel van Nederland nou net bij die zgn. revolutie allerlei vraagtekens plaatsen. Veel van die vragen kunnen worden beantwoord door verder te kijken dan het hun opgedrongen propaganda. Maar ja…Telegraaf/ Fox nieuws mist node, volgens hen dan.
  Ik vraag mij af, of http://www.leodedeugd.com/DOSSIER/TELEGRAAF/T-tijdlijn.html de site http://mediamatters.org/ zelfs maar kent. 😉

  Jhim, doe ‘es niet zo kort door de bocht; zie ook:
  http://www.irr.org.uk/news/the-truth-about-far-right-violence/
  http://www.americanprogress.org/issues/religion/report/2011/08/26/10165/fear-inc/
  http://socialisme.nu/blog/theoretisch/wilders-en-de-opkomst-van-radicaal-rechts-in-europa/

  Je bent inmiddels al op de hoogte van de toenadering tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Reacties zijn gesloten.