Studeren om je bij het UWV loket te melden

Studeren kost een hoop geld en tijd. Op dit moment resulteert dat ook nog eens in te veel net-afgestudeerden bij het UWV loket. Ik denk dat het niet alleen de crisis is die dit heeft veroorzaakt. Er zijn studies waarvan ik denk, heel leuk om te doen, maar hoe ga je daar je brood mee verdienen? Niet iedereen die kunstgeschiedenis gaat studeren eindigt als MP van dit land.

Ik denk dat het tijd wordt dat jongeren zich weer wat meer bewust worden, wat moet ik gaan studeren om een inkomen te genereren? Niet alleen denken aan wat ‘leuk’ is. Werken doe je om een inkomen te krijgen om van te leven, als je dan boft heb je leuk werk. Maar niemand kan je die garantie geven. Ik vrees dat te veel jongeren nog steeds opgroeien met alles kan en niets is nodig of moet nuttig zijn. Maar helaas is er in de grote wereld een harde realiteit, geen werk geen echt inkomen.

Dat er nu grote groepen afgestudeerden zich direct bij het UWV-loket moeten melden is triest, heel triest. Als deze jonge mensen, vol goede moed en vol ideeën op de bank belanden, zullen er misschien (te) veel niet bovenop komen.

Of ze gaan wat anders doen en zien dat als een nieuwe kans en worden helemaal gelukkig. Maar dat zal af hangen van hun inzet en instelling, het wordt tegenwoordig niet meer op een dienblaadje aangeboden, die tijden zijn ver voorbij. Het zijn weer gouden tijden voor werkgevers, de ‘voor jou 10 anderen-tijd’ is weer aangebroken. Werken wordt weer gewoon ‘arbeid’. Alleen heel veel mensen realiseren zich dat nog niet.