De Linkse Kerk bestaat niet. De Linkse Schuilkerk wel.

Ik krijg vaak, soms tientallen keren per dag, links opgestuurd van artikelen die ik moet lezen, of moet plaatsen of weet ik veel wat ik ermee moet.

Vaak gaan deze artikelen in meer of mindere mate over de zogenaamde “linkse kerk”.

De kern van de ’Linkse Kerk’-theorie is dat er in Nederland een kongsi bestaat van linkse politici, journalisten en wetenschappers die belangrijke onderwerpen van de politieke agenda houden en falend links beleid goedpraten. In de populistische variant van de theorie bestaat dit kartel nog altijd in Nederland. (Volkskrant)

Hoe het toch kan dat er nog steeds mensen bestaan die er rotsvast van overtuigd zijn dat Nederland al decennialang zucht onder de één of andere linkse dictatuur is mij een groot raadsel.

Hier hoort dat domme gelul over 'linkse kerk' thuis
Nederland heeft bijvoorbeeld nog nooit (echt niet één keer) een links kabinet gehad. Het laatste kabinet wat je een beetje links kan noemen is het Kabinet Den Uyl. En dat is 30 jaar geleden.

Linkse politici? Ze zijn er niet meer. Halsema? Liberaal. Roemer is conservatief. En Job Cohen? Is die soms links?

De journalisten zijn ook niet links. Ze ze zijn slecht geinformeerd, lui, dom of laf. Maar zeker niet links. De benaming journalist is trouwens nog teveel eer voor de meeste van die gasten. Een SMS van de Leider op ANP overtikken en dan zeggen dat het nieuws is. Dat kunnen ze. Maar één artikeltje schrijven over Geerts oorlog tegen de islam, met Israël als front, dat kunnen ze niet.

Bijvoorbeeld.

Het debat wordt niet “gesmoord”. Welk debat wordt er precies gesmoord? U kent die zegswijze wel “ik mag het niet zeggen maar….” (en dan wordt het dus gezegd).

Of “hij zegt wat wij denken maar wat niemand durft te zeggen”. Maar het wordt dus wel gezegd.

Hoe het debat niet gesmoord wordt zal ik eens illustreren met dit berichtje over die moskeegangers laatst die werden bekogeld met blikken bier.

Bekijk de 468 reacties eronder eens. Wie wordt daar één strobreed in de weg gelegd? Ja de mensen die liever stenen hadden gegooid dan bier. En die zijn er want ik heb volop van dat soort reacties gezien. Maar afgezien daarvan kan alles gezegd worden.

Moet kunnen.

Als er iets gesmoord wordt dan is het wel het redelijke (zo u wilt moralistische) geluid. Het zogenaamde “zo gaan we niet met elkaar om in dit land”. Je weet wel dat geluid waar ze bijvoorbeeld op twitter zo’n hekel aan hebben.

Dat geluid hoor je alleen nog in de linkse schuilkerk.

Het feit dat ik dit opschrijf alleen al maakt me al weer op extremistische wijze politiek correct.

Het zij zo.

Wen er maar aan.

Wordt vervolgd namelijk maar daar zijn jullie inmiddels natuurlijk al achter.

De term “linkse schuilkerk” heb ik overigens geleend van onze redacteur Huib. Maar de oplettende lezer wist dit natuurlijk al lang.

9 gedachten over “De Linkse Kerk bestaat niet. De Linkse Schuilkerk wel.”

 1. Spijker en kop. Het lijkt alsof vragen om een beetje fatsoen inmiddels erger is dan iemand een zware ziekte toewensen.

  Deze hele week al moet ik denken aan Joes Kloppenburg, die zag dat een paar mafketels een zwerver in elkaar aan het schoppen waren en ‘Kappen nou!” riep. Het geweld keerde zich tegen hem.

  Wie op een blog of op Twitter vraagt of het debat een ietsje eerlijker en gematigder mag verlopen en of de webbullies zich willen gedragen, is een paarse broek, een kryptofascistische moralist of een ‘minderwaardig mens’.

  Dat je door te vragen om minder geweld juist meer geweld oproept, is om moedeloos van te worden.

 2. Je moet `links’, nu dat er zonodig weer moet zijn van rechts, nageven dat er in Nederland ter linkerzijde in de politiek nog nooit een xenofobe haatzaaier is geweest die rechten van medeburgers in wilde perken met grof geschut. En als die er wel was geweest zou die ook afgeserveerd zijn geweest. Bewijst maar weer eens dat rechts niet deugt.

 3. Tja, ik weet niet hoor, dat opgehemelte van rechts begint me danig de strot uit te hangen. Idd net wat je zegt: het lijkt wel of we al sinds het begin der tijden onder een linkse dictatuur gezucht hebben. Dat rechtse gedoe van die Polen vind ik al behoorlijk irritant, maar bij hen kan ik me met een klein btje fantasie nog wel iets bij voorstellen. Niet dat het goed is, maar die gasten hebben 50 jaar lang onder de Communistische plak gezeten en ik geloof niet dat ze dat zo leuk vonden 🙂
  Maar goed, ik heb me lang afgevraagd waar toch die rechtse onzin allemaal vandaan komt: rechts wordt beschouwd als de verlosser die het allemaal wel ff goed zal maken. Ze vergeten dat rechts staat voor het groot kapitaal, de rijken die het liefste alles zo willen houden zoals het is en nog liever de nodige belastingvoordeeltjes erbij. Ze zullen op hun wensen bediend worden met Bruin 1. En ze zullen zelfs meer dan dat krijgen: alle ongewenste elementen, elementen die een verstoring van voor hun winst makende activiteiten kunnen betekenen worden door de nieuwe Ordnungspolizei netjes opgeruime, hetzij met knie- of nekschoten, hetzij over de grens gebonjourd.

  Blijft de vraag: waar komt die onzin toch vandaan. Hierboven noemde ik al de Polen en na lang en logisch nadenken ben ik tot de conclusie gekomen dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de verrechtsing van de samenleving. Natuurlijk, Simon Wiesenthal zei het al: elke 2 generaties steekt anti semitisme weer de kop op en dat het dit keer wat langer geduurd heeft voor het weer terug is komt door de onnoemeliljke schande en tragiek van de 2e Wereldoorlog. Zelfs de latente anti semiten schaamden zich lange tijd. Nu dat allemaal een btje weggeëbt is, zijn ze er weer en komen ze voor hum beschamende mening uit. Dit alles valt dus samen met de openstelling van het voormalige Oostblok. Let wel, ik heb geen hekel aan die gasten, sommigen van hen zijn mijn beste vrienden, maar ook zij zeggen dat er met die opening een hele horde rechts denkende, extreem conservatieve mensen onze kant op is gekomen.

  Als je de discussies soms leest op de diverse fora, gaan je tenen krom staan: de Holocaust wordt omschreven als iets dat de Joden over zichzelf uitgeroepen hebben en eigenlijk zijn zij Polen veel meer het slachtoffer geworden van de Nazis dan de Joden. Veel van hen vinden het dan ook de gewoonste zaak van de wereld dat op 4 juli 1946, juist ja, *1946*, net iets langer dan een jaar na WO2, een pogrom tegen Joden plaatsvond in de Poolse plaats Kielce. Overigens zijn er pakweg zo’n 1000 tot 1500 Joden in het eerste jaar NA de oorlog door Polen vermoord. Gewoon, omdat ze Joods waren of omdat de overlevenden van de Holocaust terugkwamen en hun bezittingen terug eisten van de Polen die het hadden ingepikt. En nog steeds zijn er mensen die het allemaal heel begrijpelijk en goed vonden dat dit gebeurde.
  Nogmaals: ik heb geen hekel aan Polen, integendeel, maar ik vind het uitermate frappant om te zien hoe de tsunami van Polen na 1 Mei 2004 richting Westen samenvalt met een grote verrechtsing van de Westerse wereld. Want het is niet alleen NL, het gebeurt ook in andere landen. Het is niet de schuld van de Moslims, die zijn gewoon de volgende zondebok omdat zelfs anti semiten vinden dat je de Joden nu maar eens met rust moet laten (hoewel dat ook geen opgeld meer maakt ivm de akties van Israël de laatste tijd). De Moslims zijn in een vergelijkbare positie nu als de Joden voor de Tweede Wereld Oorlog: ze zijn in grote aantallen hier, de meesten van hen zijn hier geboren en getogen, maar toch zien vele autochtonen van Nederlandschen Bloede ze als vreemdelingen.
  Ik hoop dat dit allemaal een btje begrijpelijk is 🙂 Maar om kort te gaan, denk ik dus dat er wel degelijk een verband bestaat tussen het wegvallen van het Oostblok, de daaropvolgende stortvloed van Oost Europeanen naar het Westen toe en de gruwelijke verrechtsing van het Westen. Waar zal het allemaal eindigen? Ik vrees het ergste, maar hoop op het beste.

  Als er vragen zijn, hoor ik ze graag 🙂

  MvG uit Dublin,

  John

 4. Dus de polen zijn de schuld van racisme?

  Vindt je dat niet een beetje kort door de bocht?

 5. @7: lezen wat er staat, aub. Ik zeg helemaal niet dat ze de schuld zijn. Er bestaat een verband ja, maar racisme is altijd nog de schuld van de racist zelf.

Reacties zijn gesloten.