Het borreltafelbeleid van een PvdA-kopstuk

Jetta Klijnsma heeft nooit van haar leven gewerkt zonder bij u of mij haar handje op te houden voor haar plaats op het pluche. Van fractie-assistente tot raadslid, wethouder, Kamerlid, staatssecretaris, als non-valeur kun je het ver schoppen in Nederland. Juist als non-valeur, bekijk de cv’s van de rest van het kabinet maar eens.

Het maakt haar tot de volmaakte VVD-staatssecretaris. De VVD is dan ook zeer tevreden over haar.

Namens coalitiepartner VVD toonde het Kamerlid Sjoerd Potters grote tevredenheid: ‘Ik ben blij dat Klijnsma ook dit VVD-punt meeneemt bij de aanscherping van de bijstandswet.’

Onnodig te zeggen dat van deze Sjoerd Potters al evenmin enig “werk” in zijn loopbaan te bespeuren is. Maar toch even vastgesteld.

Waar gaat het om? Bijstand mag volgens kabinetsbesluit (en het is de vraag of het nog in de Kamer komt, al zal ook dit niets uitmaken) pas uitgekeerd worden als Je Heel Erg Je Best Hebt Gedaan Te Zoeken Naar De Baan die er niet is.

Wie een bijstandsuitkering aanvraagt, moet eerst vier weken aantoonbaar op zoek naar werk of scholing. Pas als dat niets oplevert, wordt de uitkering toegekend.

“Aantoonbaar op zoek naar werk of scholing”.
In een aantal grote steden blijkt een fors percentage jongeren geen bijstand aan te vragen vanwege de wachttijd die al voor hen geldt (en in dit geval ben je “jongere” tot je 27ste, zelfs als je al bier mag drinken of mag roken).
De borreltafel regeert – zie je wel, er is werk zat, ze komen niet hun handje ophouden na vier weken.

8 gedachten over “Het borreltafelbeleid van een PvdA-kopstuk”

 1. Dat zogenaamde succespercentage bij jongeren is te danken aan het feit dat je na de zoekperiode van een maand, zélf aan moet geven dat je je aanvraag voor een uitkering door wilt zetten. Veel jongeren weten dat niet, laten het maar lopen en verdwijnen in een grijs circuit. Inmiddels hebben we in Nederland duizenden jongeren waarvan geen mens weet waar ze gebleven zijn. Ze hebben geen baan (althans niet officieel),noch uitkering, noch studiefinanciering.

  Vorig jaar hebben we de gemeente Leeuwarden gevraagd eens te onderoeken waar die jongeren gebleven zijn. Antwoord B&W: aangezien die jongeren geen uitkering hadden, vielen ze niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Ofwel: laat ze maar doodvallen. Lokale bestuurders anno 2013: een verzameling sociopaten.

 2. Hebben die malloten er bij stil gestaan dat die 4 weken zoeken naar iets wat er niet is lopende betalingsregelingen om zeep kunnen helpen? Met alle gevolgen van dien. Huisje weg, kindjes weg, criminaliteit in gedwongen. Oh, wacht, daar bieden de straks geprivatiseerde bajessen natuurlijk oplossing voor. G4S ook weer tevreden. Zijn er al cyaankalipillen in de aanbieding??

 3. Het kan nog bizarder en weerzinwekkender. volgens het uitstekende artikel ‘Dwangarbeid, treiterij en verzet’ op Ravotr.nl van Peter Storm is het in Leiden (de stad waar het concentratiekamp BZB met dat kut-kapootje Angelique van Delft zich bevindt) al zo dat iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt gelijk de dwangarbeid ingetrapt wordt.
  Wordt de uitkering toegekend, dan zit je dus al in het dwangarbeidregime met alle vernederingen en uitzichtloosheid van dien. Wordt de aanvraag afgewezen – bij voorbeeld omdat je NIET GENOEG JE BEST HEBT GEDAAN TE ZOEKEN NAAR WERK DAT ER NIET IS! – heb je dus een aantal weken slavenarbeid verricht ten behoeve van de winsten van deze of gene bedrijf zonder enige vergoeding whatsoever.
  En dat terwijl je bent blootgesteld aan de vernederingen en treiterijen van kleine kutkapootjes als Angelique van Delft. Het is godverdomme ook altijd weer verbazingwekkend hoe snel in tijden van ellende de drek a la dat wijf weer boven komt drijven.
  Maar ik denk niet dat de sheeple in dit landje van NSB’ers die het mekaar bespioneren en verlinken tot een ware kunst aan het verheffen zijn, zich er druk over maken. En da’s het allerergste.

 4. @3
  Dat artikel heeft mij de moed (of hoe zeg ik het) gegeven dit alsnog op te schrijven.
  Want we worden moe(deloos) gebeukt met iedere keer weer een Maatregel om Ons Allen Aan het Werk te krijgen.

 5. @3

  Tweederde van de TELEGRAAFlezers beschouwt de bijstandsplannen van Klijnsma als asociaal. Het is helemaal niet zo dat deze waanzin breed gedragen wordt. In feite blijkt al decennia uit elk onderzoek dat ‘de ‘Nederlander grote waarde hecht aan een goed stelsel van sociale zekerheid (en aan een goed zorgstelsel) en daar ook best voor wil betalen. De vernietiging van de verzorgingsstaat wordt uitgevoerd TEGEN de wens van de meerderheid van de Nederlandse bevoling in. Zo hopeloos is het dus niet.

  Btw: de lezers van de Telegraaf hebben de PvdA dus nu links ingehaald.

 6. Ik zei het al: de ze en vorige regeringen doen maar wat. Eerst creëren ze een enorme werkeloosheid met hun overtrokkene bezuinigingen, dan onttrekken ze zich uit hun verantwoordelijkheid voor deze door hen zelf veroorzaakte werkelozen, door ervoor te zorgen dat zoveel als mogelijk tussen wal en schip vallen, of door onmogelijke voorwaarden te stellen.

 7. @5, Dank voor de info. Misschien is het ook wel prachtig nieuws hoor wat je daar aandraagt. Maar hoeveel van die mensen komen daadwerkelijk in verzet als het erop aankomt zoals nu? Is dat niet hetgeen dat telt? Maar misschien is mijn beeld van de Nederlanders iets pessimistischer – zo je wilt: zwartgalliger 🙂 – dan het jouwe en moeten we maar hopen dat er nu inderdaad eindelijk eens een streep getrokken wordt. Zou mooi zijn.
  Toch denk ik eerder dat het zo is dat Nederlanders het sociaal stelsel breed dragen op het moment dat ze er zelf op aangewezen zijn terwijl ze wanneer alles goed gaat ze een ander het licht in de ogen nog niet eens gunnen. En daar zijn vooral Telegraaf-lezers met hun borrelpraatretoriek heel sterk in.
  Nogmaals dank voor je info en je reaktie.

  @4, Ja…denk erom hè: goed je best doen anders wort hek-pardon juffrouw Klijnsma boos. Dan denkt ze misschien wel dat je een klaploper bent! En dat wil je toch niet hè? 🙂
  Ik maak er een grap over (of wat er voor door moet gaan) maar het is inderdaad diep en diep triest.
  En je zal maar zo’n Telegraaflezende lul van een ambtenaar krijgen die over jouw aanvraag moet oordelen met van die borrelpraatkolder in de trand van ‘als je echt wil werken is er ook altijd wel werk te vinden’ of zoiets.
  Den ben je zoals dat heet genaaid!

 8. Ja kom nou jongens, de schoorsteen van de schuldhulpbureautjes moet ook roken. Want daar kom je onherroepelijk terecht, na die vier weken waar huur, gas water en licht, zorgverzekering en gemeentelijke belastingen gewoon doorlopen, ook al eet je niets.

Reacties zijn gesloten.