Belgen schoten communistenleider kapot bij eedaflegging vorige koning

Ja niet de laatste koning, maar de koning ervoor. Slechts weinigen, denk ik, weten dit (ik wist het bijvoorbeeld niet) maar bij de eedaflegging van koning Boudewijn riep Julien Lahaut, leider van de Kommunistische Partij van België, “vive la république”.

Ja en dat had hij natuurlijk niet moeten doen. Als dank werd hij een week later doodgeschoten door “wraakzuchtige royalisten”.

De Belgen hebben zich vervolgens decennia-lang een slag in de rondte gewerkt om één en ander onder het tapijt te vegen en te zorgen dat de waarheid nooit bekend zou worden. Ze zijn er nu nog steeds mee bezig.

Lees dit verhaaltje maar eens.

Met dank aan Nol voor deze coole geschiedenis-tip.

1 gedachte over “Belgen schoten communistenleider kapot bij eedaflegging vorige koning”

  1. Het grappige is dat juist iemand met de zelfde naam PHILIP begeleide bij de troon bestijging .En ja ze hebben zeker jaren lang de moeite genomen om het hoe en waarom onder de tafel te houden .Maar men was op een haar zo nabij .Een zekere ADOLPHE en een zekere VERBRUGGE ,kwamen na 6 weken boven drijven als mogelijke daders .Maar werden beiden al gauw getipt dat zij als verdachten te boek stonden ,dat lek kwam van de staatsveiligheid .Verder is niet eens aannemelijk dat LAHAUT zijn uitroep de oorzaak van de moord op hem is .De kans bestaat dat de moordenaars of opdracht gevers uit andere kringen kwamen .Er waren namelijk militaire en politieke krachten rond LEOPOLD 3 die de toenmalig spelende KONINGS KWESTIE niet zo zagen zitten en ook de anti communisten schijnen hier een rol gespeeld te hebben .Maar het is een van de vele politieke doofpotten van BELGIE in vele jaren .

Reacties zijn gesloten.