Onbetaalde stagiairs rukken op

Het wordt steeds minder interessant voor werkgevers om hun arbeidskrachten te betalen. In het kielzog van de diverse dwangarbeid-regelingetjes (u weet wel, dat mensen worden ontslagen en vervolgens “met behoud van uitkering” hun oude baan weer mogen doen, of het werk van iemand anders dat eerst betaald werd en nu niet meer) hebben we nu ook de unieke win-win situatie dat stagiairs niet langer betaald worden.

De werkgever geeft werk en dat moet maar genoeg zijn. Als het je niet bevalt dan donder je maar op. Voor jou 10 anderen.

10 gedachten over “Onbetaalde stagiairs rukken op”

 1. Ja en?? Ik vind de opmerking „Jongeren nemen als laatste reddingsboei een stageplek aan, terwijl ze daar niet van rond kunnen komen en bieden een werkgever zo een zeer goedkope arbeidskracht.” een nogal domme opmerking.

  Een stagiaire hoort ten eerste geen arbeidskracht te zijn, die is er om iets te leren. Ik heb stagiaires ook altijd alleen een reisvergoeding gegeven. Maar ik heb ze ook nooit productiewerk gegeven, maar puur dingen laten doen om iets van op te steken. Uiteindelijk kost een stagiaire altijd een heleboel geld, het is niet de bedoeling dat ze wat opleveren.

  In de begeleiding gaat serieus veel tijd zitten als je het goed wil doen. Uiteindelijk ben ik gestopt met stagiaires omdat de begeleiding vanuit de hogeschool er domweg niet is: nooit een stagebegeleider gesproken of gezien, ondanks gemaakte afspraken.

 2. @1 GJ,

  De meeste opleidingen kennen stageverplichtingen. Zonder stage geen diploma voor de leerling.

  Dan zal er een aantal bedrijven zijn die leerlingen onder het mom van een stage eenvoudige werkzaamheden laten verrichten. De leerling zal ermee instemmen, want zonder stage komt hij niet verder. Voor die bedrijven zijn de stagiaires goedkope arbeidskrachten.

  (Toen ik dit schreef had ik reactie #2 niet gezien, het is wat dubbelop maar ik laat het maar staan.)

 3. @3: ja, en dat is fout. Het gaat niet om het al dan niet betalen, het gaat om het misbruik maken van stagiaires door ze productiewerk te laten doen.

  Ik vind het prima en zelfs leuk om een boel tijd in studenten te steken zodat ze wat leren, maar dan wil ik er natuurlijk niet voor hoeven te betalen. Ik geef ze wel een royale reisvergoeding omdat ik ook wel weet dat ze niet echt veel te besteden hebben. En daarom vind ik de opmerking van die vakbondsman tamelijk beledigend.

  @2: ” Ik vind overigens zowiezo dat onbetaalde stagaires aannemen het in stand houden van slavenarbeid is.” Dat zie je dus verkeerd. Ze moeten gewoon als stagiaire behandeld worden en niet als slaafjes. Dat heeft helemaal niks met betalen te maken.

 4. @4 GJ:

  [ maar dan wil ik er natuurlijk niet voor hoeven te betalen. ]

  Waarom niet? Wat is er mis mee om mensen in staat te stellen een vak te leren ook al zou jou dat geld kosten? Wie weet steek je nog wat van ze op ook. Daarbij kan je kosten afrtrekken voor de belastingen.

 5. Het kost me al een hele bak tijd, die ik ook anders zou kunnen besteden. En ik betaal een royale reisvergoeding. Daarbij ik vind het ook niet zo heel nodig om de studie van een ander te bekostigen.
  Het zou ook in je op kunnen komen dat het voor een klein bedrijf wel erg belastend word: en tijd inleveren, en dan ook nog betalen: het zit er gewoon niet aan.

  Kosten aftrekken van de belasting klinkt heel fraai, maar ten eerste is het onzin, en al was het waar dan nog betekend dat niet dat je geld terugkrijgt of zo: je moet het toch betalen hoor.

  En wat het zelf iets er van opsteken betreft: vergeet het maar. De hogeschool ligt echt vreselijk achter op de praktijk. Bovendien zijn er commerciële Amerikaanse partijen actief met aggressieve vertegenwoordigers die er ook nog een slaatje uit willen slaan en de leerstof beïnvloeden, zodanig dat de studenten ook nog eens een boel onzin voor de kiezen krijgen.

 6. @6 GJ,

  “Bovendien zijn er commerciële Amerikaanse partijen actief met aggressieve vertegenwoordigers die er ook nog een slaatje uit willen slaan en de leerstof beïnvloeden, zodanig dat de studenten ook nog eens een boel onzin voor de kiezen krijgen.”

  Op welke leerstof doel je?

 7. Als (voormalig) stagebegeleider (<uni) feliciteer ik deze werkgevers met de teloorgang van hun bedrijven, al dan niet in franchise opgericht.

  Al was het alleen maar vanwege de uitermate gebrekkige kennis van de Nederlandse Taal (én besef van historie), bij vele..'autochtonen'. Los van hun verdere intellectuele (en praktische) vaardigheden. Het waren er uiteindelijk maar 'een paar'.

 8. Stagiaires die werk gaan doen waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt is daar ook iets over te vinden. Want onder rechts wordt er altijd beknibbelt op veiligheid. Het zou me niets verbazen dat er werkgevers zijn die het daar dan ook betreft stagiaires ook niet zo nauw nemen.

Reacties zijn gesloten.