Asscher en Kox: sociaal-democraten onder elkaar tegen de vreemdelingen

Wie dacht dat socialisten geen vaderland hadden heeft het wat de SP betreft mis – veteraan en derhalve Eerstekamerlid (“senator” noemt men dat tegenwoordig graag) Kox maakt duidelijk dat de grenzen dicht moeten voor Bulgaren en Roemenen. Maar waarschijnlijk is gewoon de naam van de partij fout. En men vindt zich daar tegenwoordig sociaal-democraat.

Een echte sociaal-democraat zou eisen dat deze mensen hetzelfde loon krijgen als “autochtone” werkenden. Dit is niet eens een socialistische eis, het is een sociaal-democratische. Het zou inderdaad de “toestroom” wel eens kunnen tegenhouden. Maar neen, Kox gaat helemaal mee met etnisch-registreerder Asscher en als goed “ex”-maoïst vindt hij ook dat er te veel Chinezen in het snackbarwezen werken.

‘Nu meer dan 70% van alle Nederlandse snackbars in handen is van mensen van Chinese afkomst, terwijl het aantal Chinese restaurants afneemt, lijkt het mij geen zin hebben om voor het frituren in restaurants en cafetaria’s nog langer mensen uit China hiernaartoe te halen. Dat kunnen we best zelf. Als vacatures niet vervuld worden, ligt dat niet aan de kookkunsten maar aan de arbeidsvoorwaarden. Dan moeten we daar iets aan doen.’

Die laatste twee zinnen klinken als brave toegevingen aan wat de SP toch eigenlijk niet interesseert.

Asscher vindt de “Chinese restaurants” een risicofactor. Huichelachtige praat: als de vreemndelingengevangenissen gevuld moeten worden houdt men maar weer eens een razzia in die sector, dan zijn die cellen ook weer vol.

Hier het hele erbarmelijke verhaaltje van Kox.

12 gedachten over “Asscher en Kox: sociaal-democraten onder elkaar tegen de vreemdelingen”

 1. Het is inderdaad een verschrikking. En dat moet een “oppositiepartij” voorstellen??

 2. Kox en Asscher zijn vooraanstaande lieden van het clubje “Protect your nuts”.

  Het is een clubje die tegen alle door Nederland geratificeerde protocollen handelt.

 3. Wat waren er veel SP-ers boos op Krapuul toen de enge populistische xenofobe machtspolitiek van hun partij aan de kaak werd gesteld. Op iedere ter zake doende vraag op Twitter glibberden ze telkens weg.
  Ik kan het niet laten : ” Gastarbeid en kapitaal”. Vies vod.

 4. Ah,hoe verrassend: weer eentje die net als schedelmeter Asscher – die ik overigens in één adem blijf noemen met de Holocaustorganisatoren (bij deze)- mensen eerder ziet als een natuurramp of een plaag dan als mensen die het volkomen legitieme recht hebben hun geluk na te streven en daar vrijwel zonder uitzondering heel wat harder voor werken dan alle Asscherstjes en Koxsjes en Samsomtjes etc. bij mekaar.
  Ja LeRoi, ik herinner me nog hoe ze over de rooie (no pun intended) gingen toen jij er het één en ander over schreef. Nu blijkt weer eens hoe terecht dat was wat je schreef.
  Ik neem trouwens aan dat dat geblaat van Kox eerdaags integraal wordt overgenomen door de Muilkorver Online van racist Bert-rifapen-Brussen waar ook die andere SP-xenofobe kwast van Raak zijn poepspetters loslaat met enige regelmaat.

 5. Het artikel op de SP-website schijnt verdwenen te zijn.

  Maar in het citaat lees ik niets verkeerds. Het lijkt erop dat koks in Chinese restaurants niet altijd conform de cao worden betaald. Dan is het toch zaak om de arbeidsvoorwaarden op orde te brengen in plaats van mee te huilen met de restauranthouders, dat ze geen koks in Nederland kunnen vinden.

 6. Nu staat het artikel er weer.

  Het gaat hierbij om de aanpak van schijnconstructies waardoor werkers worden uitgebuit.

  Frits Bolkestein heeft in zijn tijd als eurocommissaris voor de ‘Bolkesteinrichtlijn’ gezorgd. Dat houdt in dat landen verplicht zijn hun dienstenmarkt vrij te geven, Bedrijven uit de hele EU kunnen hun diensten aanbieden in ieder willekeurig EU-land. Uitzendbureaus profiteren daarvan. Ze ronselen arbeiders in EU-landen met lage lonen en bieden die werk aan in landen met hogere lonen. Dat leidt tot uitbuiting waarbij bijvoorbeeld Roemeense of Bulgaarse werknemers met mooie beloften door uitzendbureaus naar Nederland worden gelokt en onder de Nederlandse cao’s worden betaald.

  Kortom, de problematiek is nog een cadeautje, met langdurige invloed, van Bolkestein.

 7. @6 Sjaax

  Liefde voor de arbeiders is de drijfveer van de SP om complimenten aan de barbaarse regering te geven. Begrijp ik dat zo goed? Een regering die geen moer geeft om uitbuiting en de hoogte van de lonen waar dan ook? Het is puur populisme verder niks, waarin de zeer oude xenofobie van veel sp-ers akelig verpakt zit.

 8. @Sjaax: als het ontduiken van arbeidsvoorwaarden het probleem is moet dát aangepakt worden. dat is iets anders dan buitenlanders tegenhouden. Dat zegt Kox weliswaar ook, maar tevens zegt hij dat dat hele arbeidsgemigreer eigenlijk maar niks is.

 9. Maar Sjaax heeft gelijk als hij zegt dat Bolkestein het nog veel erger wilde, die wilde dat mensen ergens konden werken tegen de arbeidsvoorwaarden van hun eigen land. in dat geval zou de beer inderdaad helemaal los zijn.

 10. @8 Laurent,

  De SP, ditmaal bij monde van Kox, is inderdaad wars van dat gemigreer. Maar ik vind dat Kox deze keer niet over de schreef gaat. Er bestaat echt een probleem in de uitbuiting van MOE-landers.

 11. Nou arbeidsgemigreer is natuurlijk ook niks. Dat doen de meeste mensen volgens mij niet voor hun lol. Alleen D66’ers.

 12. @11 jvdh

  Precies zo je zegt. Het gaat altijd over de laagst betaalde rotbaantjes. Zich vrijelijk over de wereld kunnen (en mogen) bewegen is iets wat voor gewone mensen onmogelijk is.

Reacties zijn gesloten.