Herdenk de Kristallnacht. Stop racisme en fascisme in Europa!

Op 9 november a.s. is het 75 jaar geleden dat de, van staatswege georganiseerde, pogrom tegen joden in Duitsland plaatsvond.
Honderden synagogen en winkels van joden werden vernield, en in één nacht werden bijna honderd joden vermoord. Er waren jaren van discriminatie, intimidatie en uitsluiting van joden aan voorafgegaan.

Waarom herdenken wij dit elk jaar opnieuw?
Niet alleen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van toen en de enorme massamoord die volgde. We herdenken omdat we waakzaam moeten zijn nu in Europa en ook in Nederland, de vreemdelingenhaat alsmaar toeneemt. Vorig jaar sprak de Griekse anti-fasciste Vicky Ioaniddi tijdens de herdenking haar angst uit voor een herhaling van een Kristallnacht in Griekenland. Haar angst lijkt steeds meer gegrond. De Griekse neo-nazi partij Gouden Dageraad spreekt weer over “joods ongedierte” en heeft het voorzien op de immigranten. De partij heeft in Duitsland een kantoor geopend. Overal in Europa worden Roma en Sinti over de grens gezet. In ons land brachten aanhangers van Wilders de hitlergroet en zwaaiden met NSB vlaggen. Binnenkort komt de voorzitter van het Front National Marine Le Pen op verzoek van Wilders naar Nederland. Ook deze partij heeft een antisemitisch verleden. Islamofobie is in ons land al bijna normaal geworden. Vluchtelingen worden als onmensen behandeld. En opnieuw zijn Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond het doelwit van openlijk racistische uitingen.
Daarom: kom naar de Kristallnachtherdenking in Amsterdam, breng een halt toe aan het oprukkende racisme en fascisme!

Stuur deze nieuwsbrief svp door aan andere geïnteresseerden.
Datum: 9 november 2013, 19.30 uur
Locatie: Bij stadhuis Amsterdam, hoek Zwanenburgwal/Amstel

Sprekers:
– Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter één land één samenleving en voormalig senator CDA
– Lalla Weiss, Sinti en Roma organisaties
– Anne Ruth Wertheim: schrijfster en publiciste

Muziek:
– Duo MirTsvey, jiddische liederen (www.mirtsvey.nl).

4 gedachten over “Herdenk de Kristallnacht. Stop racisme en fascisme in Europa!”

 1. Hoe komt zo’n organisatie er toch bij om T. Lodders uit te nodigen. Blijkbaar zien ze geen enkel verband tussen een vrouw die nog niet zo lang geleden ” de machtigste vrouw van Nederland” werd genoemd vanwege het grote aantal commissariaten en de opkomst van racisme en fascisme.

 2. Misschien kunnen ze beter Elma Drayer uitnodigen. Die zal ze wel even uitleggen hoe het zit.

 3. In de jaren ’50 verscheen een boek met de titel “De laarzen dreunen weer”.
  Ongelukkig is dit werk niet meer te koop.
  De schrijver is anoniem.
  Sindsdien is de vrees voor een herhaling niet meer weg geweest.
  Het ging voornamelijk over de duitse bondsrepubliek.

Reacties zijn gesloten.